Naslovna Vesti Sajam već beleži uspehe, a spremamo i proizvode za Kinu: vesti iz...

Sajam već beleži uspehe, a spremamo i proizvode za Kinu: vesti iz agrara

126
0

Prema najnovijim informacijama, novosadski Poljoprivredni sajam će ugostiti veliki broj zemalja, a ima novina i glede izvoza srpskih proizvoda u Kinu. Saznajte više u pasusima koji slede.

Čak 40 zemalja će se „sjatiti“ u Novi Sad za Sajam poljoprivrede

Najznačajnija manifestacija Novosadskog sajma, 91. Međunarodni poljoprivredni sajam, planiran je da se održi od 18. do 23. maja. Svi aspekti manifestacije su u pripremi, a prijavljeno je učešće izlagača iz Srbije i oko 40 drugih zemalja. Među izlagačima su brojne kolektivne izložbe, uključujući Italiju, Holandiju, Crnu Goru, Rumuniju, Indoneziju, Španiju, Bosnu i Hercegovinu, Češku, Mađarsku…

Izvor: Novosadski sajam – zvanična Fejsbuk stranica

Posetioci će imati priliku da posete Izložbu poljoprivredne mehanizacije, prateće opreme i rezervnih delova, Nacionalnu izložbu stoke sa izložbom genetskih potencijala, izložbu živine, kao i nekonvencionalnog stočarstva koje obuhvata pčelarstvo i ribarstvo. Posebna atrakcija za posetioce biće javno ocenjivanje goveda, konja i ovaca, a Dan stočara sa defileom nagrađenih grla je zakazan za četvrtak, 23. maj.

Pored toga, na sajmu će biti izložene organske i proizvodi sa oznakama geografskog porekla, proizvodi pod oznakom „Srpski kvalitet“, zanatska piva i drugi prehrambeni proizvodi. U Kongresnom centru „Master“ već je planiran veliki broj stručnih i poslovnih skupova, uključujući konferencije, foruma, promocija i prezentacija.

Izvor: Novosadski sajam

Poklon igre, takmičenja i ostale pojedinosti

Komisije Novosadskog sajma nastavljaju sa ocenjivanjem kvaliteta robe iz tridesetak kategorija, a priznanja će biti dodeljena tokom ceremonija tokom manifestacije, dok će šampionima biti dodeljena posebna priznanja na Večeri šampiona. Za posetioce koji kupe ulaznice, organizovana je i ovoga puta Poklon-igra, sa izvlačenjem kupona zakazanim za četvrtak, 23. maj. Kompanija Kite DOO obezbedila je traktor marke John Deere 5045 d kao poklon u Poklon-igri.

Ovogodišnji 91. Međunarodni poljoprivredni sajam, nosilac oznake „Najbolje iz Vojvodine“, ima snažnu podršku Evropske unije kao partnera manifestacije. Takođe, kao i prethodnih godina, manifestaciju podržavaju:

  • Globos osiguranje – Generalni sponzor
  • Al Dahra – Zlatni sponzor
  • Banka Poštanska štedionica – Banka partner
  • Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Pokrovitelj izložbe stoke i izložbe organske proizvodnje
  • Pokrajinska vlada sa sekretarijatima za poljoprivredu i privredu
  • Grad Novi Sad.
Foto: Pixabay

Evo šta sve iz Srbije ide u najmnogoljudniju zemlju sveta

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je Vlada Srbije usvojila zaključke koji omogućavaju ključne uslove za plasman sveže borovnice i suve šljive na tržište Kine. Takođe, ističe se da je vlada donela odluku o sprečavanju i kontroli avijarne influence (ptičjeg gripa). Ovaj korak je od suštinskog značaja za izvoz pilećeg mesa iz Srbije na kinesko tržište.

Ovim usvajanjem zaključaka stvaraju se osnovni uslovi da Srbija, na dan stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa NR Kinom, ima širok spektar poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji mogu biti izvezeni na kinesko tržište bez carinskih dažbina.

Izvori: AgroTV (1, 2)