Naslovna Poljoprivreda Sajam vina, „Ovčarski dani“, nove sadnice: vesti iz agrara

Sajam vina, „Ovčarski dani“, nove sadnice: vesti iz agrara

59
0

U Novom Sadu Sajam vina, u selu Sakule dani ovčara, a bezmalo 200 novih sadnica bagrema u Novim Kozarcima – još novih vesti za vas! Idemo jednu po jednu!

Sajam vina uspešan

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, inaugurisao je Novosadski sajam vina, podržan od strane resornog sekretarijata kao jedan od ključnih gradskih događaja za promociju vinskog turizma. Sajam je okupio 30 proizvođača vina iz Srbije, Italije i Mađarske, i trajaće do 24. marta.

Izvor: Vinarija Jelenković – zvanična Instagram stranica

Nakon obilaska štandova na kojima su se predstavili proizvođači vina i prehrambenih proizvoda, sekretar Ivanišević istakao je značaj manifestacija posvećenih turističkoj ponudi Vojvodine, kao i događaja koji doprinose povećanju broja poseta i noćenja.

„Ovaj sajam je značajan za promociju Republike Srbije i AP Vojvodine,“ naglasio je dr Ivanišević. „Ovo danas jeste, u neku ruku, i takmičenje vinara iz Mađarske, Italije i naše zemlje. Republička i Pokrajinska vlada, zajedno sa sekretarijatima koji podržavaju ovakve manifestacije i podizanje zasada vinograda, sa udruženjem „Srem – Fruška gora“ uspešno su stigli do toga da sada govorimo o vrhunskim srpskim vinima. Međutim, tu nije kraj, jer sada ona moraju da nađu put do vrhunskih tržišta“.

Foto: Bolja zemlja
Izvor: Vinarija „Nikad nije kasno“

On je istakao da prema statistici Privredne komore Vojvodine, za period od januara 2022. do januara 2023. godine, broj posetilaca na teritoriji naše pokrajine porastao je za četiri odsto, pri čemu su manifestacije odigrale značajnu ulogu u ovom povećanju.

Novosadski sajam vina će trajati do 24. marta u Hali 1 Novosadskog sajma. Pored izložbenog dela koji omogućava posetiocima degustaciju i kupovinu vrhunskih vina, biće organizovan i stručni segment sa edukativnim programima i predavanjima.

Foto: Bolja zemlja

Kako će teći „Ovčarski dani“?

Turistička Organizacija Srbije (TOS) najavila je da će se tradicionalna manifestacija „Ovčarski dani“ održati u selu Sakule 30. marta. Ova manifestacija, koja ima poljoprivredni i turistički karakter, organizuje se pod vođstvom Udruženja stočara „Ovčar“ i Opštine Opovo.

Prema najavama, „Ovčarski dani“ će uključivati izložbu ovaca, krava, pasa pulina, sitnih životinja i ptica, etno bazar, pripremu tradicionalnih jela iz banaćanske kuhinje, izložbu ručnih radova, kao i popularnu trku na magarcima koja predstavlja posebnu atrakciju.

Foto:Pixabay

Svi ovi događaji biće upotpunjeni bogatim kulturno-umetničkim programom koji će obuhvatati izvođenje tradicionalnih pesama i igara iz Banata.

Bagrem će da se rascveta

U imanju „Lisović“ u Novim Kozarcima nedavno je izvršena sadnja više od 200 stabala bagrema. Ova akcija sadnje realizovana je na inicijativu članova Konjičkog kluba „Zelenac“, Bodi-bilding kluba „Sloboda“, Lovačkog udruženja „Fazan“, Udruženja žena i meštana.

Izvor: Grad Kikinda

Sredstva za ovu inicijativu obezbedio je Grad Kikinda, a podršku su pružili Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i JP „Kikinda“.

Pored učesnika u akciji sadnje, prisustvovali su i gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, član Gradskog veća, Dragan Pecarski, sekretarka za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, Miroslava Narančić, i predsednica MO SNS, Branislava Radulović.

Izvor: Grad Kikinda

„Ovakve inicijative i akcije su za dobrobit dece i svih ostalih meštana. Najmlađi, ali i ostali meštani Novih Kozaraca, imaće sada mnogo lepše mesto za druženje. Ovaj prostor, veličine oko dva hektara, će kada nikne šuma, biti izuzetna lokacija za boravak u prirodi. Grad će uvek podržavati ovakve akcije“, naglasio je gradonačelnik.

Zahvaljujući naporima i posvećenosti lokalnih stanovnika Novih Kozaraca, divlja deponija koja je nekada postojala na tom mestu sada je preobražena u predivnu zelenu oazu. „I u narednom periodu ćemo nastaviti sa uređenjem i oplemenjivanjem ovog prostora“, nadovezala se Miroslava Narančić, sekretarka Sekretarijata zaštitu životne sredine.

Izvor: Grad Kikinda

Još malo o bagremčićima

Da bi se posađene sadnice što efikasnije razvijale, planira se bušenje bunara na tom području kako bi se olakšalo zalivanje.

Marko Ćulibrk, koji je predsednik Lovačkog udruženja „Fazan“, istakao je značaj ovakvih akcija s obzirom na nizak procenat pošumljenosti u našem gradu. On je dodao da će se u budućnosti, uz podršku lokalne samouprave, nastaviti sa pošumljavanjem drugih parcela.

Izvor: Grad Kikinda

Predsednik Bodi-bilding kluba „Sloboda“, Dragan Bogojević, istakao je da se na tom prostoru održavaju takmičenja najjačih ljudi Evrope. Ali, kako kaže, dolaze i deca iz škola radi boravka u prirodi. Takođe je napomenuo da je na tom području osnovan Konjički klub koji organizuje manifestaciju „Fijakerijadu“.

Izvor: AgroTV (1, 2, 3)