Naslovna Poljoprivreda Sajam zdrave hrane u Sopotu

Sajam zdrave hrane u Sopotu

275
0

Po jedanaesti put, Sajam zdrave hrane ,,Milena Tatar” se održava danas, s početkom od 11 sati u parku ispred Konaka kneza Miloša u Sopotu. Manifestacija je otvorena zvanično tribinom „Radost stvaranja”.

Susret stručnjaka u naselju Sopot blizu Beograda je prilika da se razmene iskustva i prethodna znanja na ovom polju proizvodnje. Posetioci će moći dobiju odgovore na pitanja o ishrani, proizvodnji, pripremi i konzumiranju hrane. Tu su i saveti o podsticajima u poljoprivredi, kao i kako od njive do trpeze plasirati svoje proizvode.

Kako se navodi u zvaničnom obaveštenju, Sajam okuplja proizvođače hrane iz Sopota i okoline ali i ostalih krajeva Srbije. Pozvani su i proizvođači koji su zainteresovani za ovakvu vrstu proizvodnje. To je i prilika da se probaju mnoge đakonije koje domaćini po običaju pripreme po svojim jedinstvenim receptima.

Štandovi su kreativno osmišljeni i tematski dekorisani, a svega ima u izobilju. Među izlagačima koji će predstaviti svoje kreacije gostima, biće i Udruženje „Zapis Kosmaja”. Predsednica „Zapisa“, Katarina Marković, poznata je nadaleko po skupljanju jestivog i lekovitog bilja i pripremi hrane od sremuša i drugih namirnica iz prirode kojima obiluje ovaj reon. Na ovom štandu biće čajeva, tinktura, te proizvoda od hrastovog žira, organske kozmetike, melema i sapuna.

Photo by KWON JUNHO on Unsplash

Tema zdrave hrane i dalje prominentna u Srbiji

Naravno, ni ove godine neće izostati kulturno-muzički sadržaji. Tradicionalnim igrama i pesmama predstaviće se članovi kulturno umetničkog društva „Kosmaj”. Gostovaće i Čeda Marković, te prof. dr Miloš Nikolić, kavalista, i muzička grupa „Hang drum”.

Emisija ,Znanje i imanje” zajedno sa opštinom Sopot učestvuje u realizaciji ovog projekta. „Razvijena infrastruktura, odsustvo industrije i obilje plodnih oranica, kao i njihova pristupačnost, u Sopotu i okolini, doprineli su porastu interesovanja za organskom proizvodnjom. To je i prilika da se poslednji radni dan u sedmici i vikend provedu izvan gradske vreve i obiđe predeo izuzetne prirodne lepote sa izletištima, crkvama od koje su neke zaštićeno kulturno dobro i manastir Tresije na Kosmaju,“ navode zvaničnici iza manifestacije.

Izvor: Politika