Naslovna Mehanizacija Šandong, rakije, nova tehnologija: vesti iz agrara za sredinu maja

Šandong, rakije, nova tehnologija: vesti iz agrara za sredinu maja

204
0

Za šta se to u Srbiji interesuje kineska pokrajina Šandong? Gde to srpske rakije uspevaju recentno? I šta se novo kuva u svetu moderne tehnologije? Saznajte u ovoj ediciji agrarnih vesti na portalu „Bolja zemlja“.

„Rongcheng,_Weihai“, foto: TSVC1190, licencirano pod CC BY-SA 4.0
Izvor: Wikimedia Commons

Dve pokrajine, dva cilja: Šandong i Vojvodina kolaboriraju

Delegacija Ministarstva poljoprivrede kineske provincije Šandong posetila je danas, u okviru 91. Međunarodnog sajma poljoprivrede, štand Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

AP Vojvodina od 2021. godine ima potpisano Pismo o namerama za uspostavljanje i razvijanje prijateljskih odnosa sa provincijom Šandong, koja je najveći industrijski proizvođač i jedna od vodećih proizvodnih regija u Kini. Provincija je izrazila interes za intenziviranje saradnje u toj oblasti, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Pokrajinske vlade.

Image by Racool_studio on Freepik

U razgovoru sa pomoćnicima pokrajinskog sekretara Mladenom Petrešom i Petrom Samolovcem, kineski gosti su pokazali interesovanje za izgradnju industrijskog parka gde bi poslovale kompanije koje se bave isključivo poljoprivredom i proizvodnjom povrća, namenjenog domaćem i stranom tržištu.

Sagovornici su ocenili da je u zajedničkom interesu uspostavljanje saradnje i razmena znanja naših poljoprivrednih fakulteta, kao i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Instituta „Biosens“ sa naučnoistraživačkim institutima iz te kineske provincije.

Izvor: BioSens
Obrada: Bolja zemlja

Provincija Šandong godišnje izvozi 88 miliona tona svežeg i smrznutog povrća, a najveći je izvoznik u Japan i Južnu Koreju. Trenutno izvozi beli luk i đumbir u Srbiju. Najavljeno je da će u septembru AP Vojvodinu posetiti predsednik provincije Šandong i ministar poljoprivrede, a u delegaciji će biti i predstavnici agrarnih kompanija zainteresovanih za saradnju sa preduzećima iz Srbije, zaključuju iz Pokrajinske vlade.

A sad malo rakije – i to usred Trakije!

Radi promocije našeg nacionalnog pića – voćne rakije i unapređenja poslovnih odnosa između Srbije i Bugarske, Privredna komora Srbije, u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Sofiji, organizovala je prezentaciju domaćih rakija u prostorijama ambasade. Na ovoj prezentaciji, svoje vrhunske rakije predstavilo je 15 destilerija.

Izvor: Rakija Ognjena – zvanična Facebook stranica

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici uvoznika, distributera jakih alkoholnih pića, barmeni, vlasnici restorana, kao i predstavnici Agencije za promociju malih i srednjih preduzeća Bugarske. Bugarsko tržište je među prvih deset tržišta za izvoz naše rakije, a prošle godine je izvoz flaširane rakije dostigao vrednost od oko 420.000 evra, dok je prethodne, 2022. godine, iznosio 516.000 evra.

Ovakve prezentacije, organizovane od strane Privredne komore Srbije i Ambasade, u velikoj meri doprinose promociji srpske kulture i tradicije, kao i jačanju veza između Srbije i Bugarske.

Izvor: Jelena Begović – zvanična Instagram stranica

Novosti sa Sajma tehnike

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović izjavila je da je Srbija ove godine udvostručila svoj izložbeni prostor na Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, koji se održava od 21. do 24. maja na Beogradskom sajmu, kako bi mogla da prikaže sve što naša nauka ostvaruje.

Ona je rekla da će biti prikazane sve inovacije koje dolaze iz naših instituta, fakulteta, startap kompanija, kao i kompanija koje se bave istraživanjem i razvojem. Posetioci sajma, koji se ponekad pitaju čemu služi nauka, moći će da vide konkretne primere poput novih rasa ovaca, različitih senzora, biosenzora za zemljište, ali i senzora koji se koriste u biomedicini.

Izvor: Jelena Begović – zvanična Instagram stranica

Begović je navela da će biti i prikaza iz oblasti arheologije, poput bista i glava svih vladara iz perioda Rimskog carstva koji su rođeni na našem tlu. Dodala je da će građani kroz primere moći da vide kako funkcioniše veštačka inteligencija, kako koristimo insekte kao izvore proteina. Pritom je istakla i da će gosti iz Kine na sajmu prikazati svoje inovacije u pet oblasti.

Prema njenim rečima, to će biti odlična prilika da se vidi šta se u svetu radi u oblastima poput:

  • istraživanja svemira
  • dizajniranja satelita
  • biotehnologije
  • veštačke inteligencije.

Svakako je tu pokriće i savremenih inovacija u oblasti autonomne vožnje. Naposletku, Kina preuzima primat u svetu kada je reč o električnim vozilima i autonomnoj vožnji.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3), Dnevnik