Naslovna Poljoprivreda ŠANSA ZA POVRTARE! Nove sorte kupusa i kupusnjača! (VIDEO)

ŠANSA ZA POVRTARE! Nove sorte kupusa i kupusnjača! (VIDEO)

445
0

Kada kažete kupus prvo pomislite na naravno kupus. Međutim, da li su naši povrtari, ali i potrošači, svesni koliko zapravo kupusnjača postoji? Da li znaju da se pojavili i potpuno novi hibridi povrća koje nikada pre i nije postojalo i koje bi moglo da se svrsta u super hranu? To su, na primer, kako smo ga mi nazvali keljpus, a i šiljati kupus kakav do sada nije postojao kod nas.

Prof. dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta postavio je jedan interesantan ogled.

Na oglednom dobru je zasađeno dve desetine različitih ne kupusa nego kupusnjača i to alternativnih kupusnjača kao što su karfioli, brokoli, kelj. Svi napravljeni da budu hibridi koji su tako ujednačeni da parcela izgleda kao da je dobijena kalemljenjem ili iz kulture tkiva a ne iz semena. Polovina semena je došlo iz Italije, a polovina iz Japana.

Većina selekcija kupusnjača dolazi sa dalekog istoka, aovde ima kupusa koji su nova generacija koji će verovatno da izbace iz upotrebe staru generaciju hibrida  jer su napravljeni hibridi koji rastu kao hibridi, ali imaju gradju glavice za kiseljenje kupusa kao sorta i daju neverovatno velike prinose po hektaru.

prof. dr Žarko Ilin, Poljoprivredni fakultet

Profesor Ilin je podelio sa ekipom emisije „Bolja zemlja“ utiske sa ogleda.

– Ovo je školski primer kako se postavljaju makro ogledi – kaže prof. dr. Ilin. – Ovako veliki ogledi su najbliže proizvodnim uslovima. Oni jesu skupi, ali su najbolji način da možemo izabrati ono što je najkvalitetnije.

– Mi smo ovde postavili ogled tako da ispitamo dvanaest hibrida kupusa, pet hibrida karfiola, pet hibrida brokole, jedan hibrid kelja i jedan hibrid između kupusa i kelja – nabraja prof. dr Žarko Ilin. – Svaki hibrid je na 1000 metara kvadratnih i uradićemo tri ponavljanja i nakon toga obraditi podatke koje dobijemo.

– To će nam omogućiti da dođemo do preciznih činjenica za profesionalne poljoprivredne proizvođače kako bi na najbolji način mogli da biraju za njihove uslove i njihove namene pojedine hibride – objašnjava prof. dr. Ilin.

Prof. dr Žarko ilin je potom dao savete poljoprivrednim proizvođačima vezane za uzgoj i načine uzgoja svih ovih kupusnjača.

On i Uroš Davidović su do tančina razmotrili sve moguće situacije koje mogu da snađu poljoprivrednog proizvođača koji uzgaja neku od ovih sorti i šta treba da radi i kako da postupi u svakoj od tih situacija.

Takođe su pomenuli i te nove sorte hibrida, kao što su keljpus i šiljati kupus i koje su njihove prednosti i mogućnosti za plasman i prodaju.

Dati su i saveti koje hibride treba kupovati, a koje izbegavati u širokom luku jer mogu da donesu veliku štetu zato što su podložni raznim bolestima i štetočinama.

Više o tome možete da pogledate u prilogu ispod ovog teksta.