Naslovna Poljoprivreda Sastanak u Zrenjaninu povodom afričke kuge svinja

Sastanak u Zrenjaninu povodom afričke kuge svinja

239
0

U Gradskoj kući u Zrenjaninu održan je ključni sastanak povodom pojave afričke kuge svinja u regionu. Na sednici su bili prisutni načelnici upravnih okruga sa teritorije Vojvodine, Mačvanskog, Podunavskog i Braničevskog okruga. Prisustvovali su i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te Vojske Srbije i MUP-a.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Situacija povoljna

Dušanka Golubović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, naglasila je da je situacija trenutno povoljna u Srednjobanatskom okrugu. Izjavila je da je jedan slučaj brzo i uspešno rešen, pohvalivši regionalni krizni centar i Veterinarski institut na čelu istog. „Naša želja jeste da se ovakva situacija i održi. I zbog toga smo danas održali sednicu koordinacije upravo ovde, da apelujemo i na druge gde je stanje još uvek dobro da se kao takvo i održi. Da se podele iskustva sa onim okruzima gde stanje nije toliko povoljno i gde imamo zaražena i ugrožena područja. I da u tom smislu svako sa aspekta svoje nadležnosti preduzme mere koje će sprečiti dalje širenje ove opasne zarazne bolesti. Za nas je važno da naglasimo da vakcina za ovu bolest ne postoji,“ izjavila je Golubović.

U nastavku je istakla da je jedina mera prevencije savesno i odgovorno ponašanje svih potencijalnih prenosilaca bolesti. Apelovala je na odgovorno ponašanje odgajivača svinja i lovaca. Obratila se tim putem i običnim građanima koji, kako navodi, „sa tim možda nemaju nikakve veze, ali potencijalno mogu da prenesu virus ulaskom na gazdinstvo nedezinfikovane obuće ili odeće.“

afrička kuga svinja

Pojava afričke kuge svinja u Čenti

Načelnik Južnobačkog okruga Mile Novaković je naveo da se AKS do sada nije pojavio u njegovom reonu. Međutim, kako tvrdi, načelnici deset okruga su se svi okupili upravo ne bi li se upoznali sa načinom postupanja u slučaju pojave kuge. „Sastanak je bio vrlo koristan gde smo dobili precizne instrukcije nadležnih,“ naglasio je Novaković. „A suština je da predupredimo sve što možemo kako bi imali što manje ekonomske štete.“

Ispred Grada Zrenjanina na sastanku je prisustvovao zamenik gradonačelnika Saša Santovac. Istakao je da se AKS pojavila u naseljenom mestu Čenta 23. juna ali da je situacija brzo rešena. „Zaražene su dve životinje i inspekcija je odmah reagovala,“ naglasio je Santovac. „Izašla [je] na teren i postupila onako kako je zakonom predviđeno da bi se predupredilo širenje bolesti. I od tada nemamo podataka o tome da negde još imamo pojavu afričke kuge.“ Zamenik gradonačelnika se zahvalio inspekcijskim službama, kao i veterinarskoj službi. Uputio je zahvalnost i Policijskoj upravi Zrenjanin koja je postavila patrole na izlasku i ulasku u to naseljeno mesto.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Pogledajte i: Afrička kuga svinja se širi sve više