Naslovna Poljoprivreda Savez sindikata: inicijativa za ocenu ustavnosti zakona o sezoncima

Savez sindikata: inicijativa za ocenu ustavnosti zakona o sezoncima

413
0

Savez samostalnih sindikata Srbije podneo je Ustavnom sudu Republike Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredbi članova Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima. Rezon iza inicijative je obrazložen u zvaničnom saopštenju na sajtu Saveza sindikata.

angažovanje sezonskih radnika

U pasusima ispod prenosimo pomenuto saopštenje u potpunosti:

Savez samostalnih sindikata Srbije podneo je Ustavnom sudu Republike Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredbi članova Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima.

Obrazlažući inicijativu, pravno-politički tim našeg sindikata ukazao je Ustavnom sudu da je primena Zakona od njegovog usvajanja do danas prouzrokovala negativne tendencije i deformacije u društvu, posebno onima koji su radno angažovani po ovom Zakonu.

Takođe, argumentovano je obrazloženo da pojam sezonskog radnika nema svoj oslonac i zaštitu u ratifikovanim konvencijama Međunarodne organizacije rada, direktivama EU, Ustavu, Zakonu o radu i drugim zakonima, što u praksi dovodi do zloupotreba poslodavaca kojima se krše osnovna ljudska i radna prava (posebno pravo na pisani ugovor i pravo na sindikalno organizovanje).

Sindikat očekuje da Sud donese odluku da sporne odredbe nisu u skladu sa Ustavom i Zakonom, kao i sa opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava i potvrđenim međunarodnim ugovorima.

Inicijativa saveza sindikata došla „u pravo vreme“

Stručnjaci za radno pravo i predstavnici sindikata izražavaju zabrinutost zbog predloženog nacrta zakona. U svojoj izjavi, istakli su da on ne pruža adekvatnu pravnu zaštitu radnicima. Nacrt zakona, prema njihovom mišljenju, jednostrano favorizuje poslodavce. Pak sa druge strane, on radnicima ne obezbeđuje potrebne garancije.

Oni tvrde da bi se sve ove nedoumice mogle rešiti manjim izmenama u već postojećim zakonima. Samim tim, novi zakon nije uopšte neophodan. Osim toga, naglašavaju da bi vodeće grane privrede trebalo da budu obuhvaćene radom van radnog odnosa. Nikako, kako ističu, ne treba da budu inkorporirane u sektore koji su predloženi u novom nacrtu zakona.

Izvor: Politika, Savez samostalnih sindikata Srbije