Naslovna Poljoprivreda Savez za regenerativnu poljoprivredu u Sremskoj Mitrovici 23. juna

Savez za regenerativnu poljoprivredu u Sremskoj Mitrovici 23. juna

304
0

Skup „Savez za regenerativnu poljoprivredu – radionica i trening“ održaće se 23. juna u prostorijama hotela „Srem“ u Sremskoj Mitrovici. Učešće na skupu je besplatno, ali je potrebna prethodna registracija zbog ograničenog broja učesnika.

Na skupu će se razgovarati o koristima regenerativne poljoprivrede u ekonomskom smislu. Pritom, pokrivaće se i unapređenje zdravlja zemljišta, borba protiv klimatskih promena, i načinima stimulacije poljoprivrednika da se prebace na ovaj proizvodni sistem. Florijan Farkaš, poljoprivrednik i savetodavac sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti regenerativne poljoprivrede, će gostovati na skupu. Podeliće sa prisutnima svoja iskustva u ovoj oblasti, kao i pravila i zahteve koja prate istu. Panelisti skupa će vršiti uživo demonstraciju tehnologija koje se razvijaju kao podrška regenerativnoj poljoprivredi.

Image by rawpixel.com on Freepik

Očekuje se i učešće predstavnika Razvojne agencije Vojvodine, te osiguravajućih kuća, lokalne samouprave, i kompanija koje su strateški opredeljene za podršku regenerativnoj poljoprivredi. Prisustvovaće i svi zainteresovani pojedinci koji će moći da razmene mišljenja i razmotre intenzivnije okretanje ka regenerativnim praksama u srpskoj poljoprivredi.

Skup se organizuje u okviru razvojnog projekta AgriCapture koji je finansiran od strane EU. Organizatori su Udruženje poljoprivrednika opštine Ruma, Gilab doo Beograd i The Association of Balkan Eco-Innovations.

Novi IPARD program

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i predstavnici Instituta za zemljište, će prisutnima dostaviti informacije o nadolazećem programu finansijske podrške IPARD III Mera 4. Posebnu korist od ovog programa imaće poljoprivrednici koji će primenjivati prakse korisne za životnu sredinu. Akreditovanje mera namenjenih ovoj vrsti proizvodnje u sklopu programa će omogućiti poljoprivrednicima da apliciraju za podršku u iznosu i do 436 evra po hektaru godišnje.

Agroekološko-klimatska mera i organska proizvodnja, odnosno Mera 4, biće najsličnija meri direktnih plaćanja. Predloženo je pet operacija unutar iste:

  • Plodored na obradivim površinama
  • Mehanički uklon korova u višegodišnjim zasadima
  • Zatravljivanje međurednog prostora u višegodišnjim zasadima
  • Uspostavljanje i održavanje cvetnih traka na obradivim površinama
  • Održivo upravljanje livadama i pašnjacima kroz ekstenzivnu ispašu.

Cilj ove mere je podsticanje poljoprivrednih praksi koje su korisne za životnu sredinu tako što čuvaju i poboljšavaju prirodne resurse i ublažavaju negativne efekte poljoprivrede na zemljište, vodu i vazduh. Da bi poljoprivrednici dobili podršku iz ovog fonda, moraće potpisivati ugovor na period od najmanje 5 godina o sprovođenju prihvaćenih obaveza za specifične operacije. Edukacija korisnika pre sprovođenja obaveza je obavezna. Dotična obaveza obuhvata i naknadnu edukaciju do kraja treće godine sprovođenja.

Izvor: AgroSmart