Naslovna Blog Savići u Kalimanićima: stara garnitura na imanju, mlađa među konjima

Savići u Kalimanićima: stara garnitura na imanju, mlađa među konjima

73
0

Pola svog životnog veka, Savići su obitavali u Beogradu. Međutim, ova mnogočlana porodica se preselila u naselje Kalimanići kod Gornjeg Milanovca. Želja za šumovitim predelima im je gorela jako dugo, i rešili su da je ostvare pre nekoliko godina.

Sad obe garniture Savića izuzetno lepo žive u ovom seocetu. Kako RINA navodi, nisu zažalili potez i Beograd im uopšte ne nedostaje.

Izvor: RINA

Dok stariji Savići žive agrarno…

Rade i Anka Savić su glave ovog novog gornjomilanovačkog gazdinstva. Nakon burnog urbanog života i rađanja bezmalo osmoro dece, javila se žudnja za nečim prirodnijim i manje urbanim. „Ovde, gde se sada nalazi kuća koju pravimo, u donjem suterenu nalazila se štala koju smo mi srušili, podneli smo zahtev za gradjevinsku dozvolu koju smo dobili i onda smo krenuli sopstvenim rukama da zidamo sve ovo,“ veli Rade Savić.

Domaćini kažu da se, i pored inicijelne neprijatnosti, na dobro brzo navikneš. Sada se svi osećaju kao da su u Kalimanićima oduvek i živeli. „Deca su nas podržala, iako nisu bili potpuno sigurni u to, jer je to za njih bila sve neka neizvesnost. Mi smo ih pripremali vremenom, kako smo tražili imanje oni su sve više bili oduševljeni. Kada se sve to realizovalo, neki su prihvatili sa oduševljenjem, ali ipak kako je vreme proticalo nije im bilo lako,“ apostrofirala je Anka Savić.

YouTube Screenshot
Izvor: TV GM PLUS

…mlađi Savići deluju ekvestrijski

Naravno, i mlada garnitura Savića je upitana za mišljenje. Nikola, jedan od sinova, je (srazmerno) rano uvideo benefite života na selu. „Nekoliko meseci meni je trebalo da se naviknem na novu okolinu, društvo, rad na selu, ali sada kada sam se uklopio, super mi je za razliku da sam ostao u Beogradu,“ naglasio je ovaj mladić.

S obzirom da se svi najmlađi članovi porodice Savić bave konjičkim sportom, odlučili su da uspostave školu jahanja u svom novom okruženju. Uskoro su postali prepoznatljivi, a prvi polaznici su se brzo pridružili. „U školi jahanja prvo se uči kako savladati strah i da se konj ne uplaši, zatim kas i galop. Ko sve to savlada može da krene na terensko jahanje, što budi i najveće emocije kod jahača,“ veli drugi sin Vasilije.

Izvor: RINA