Naslovna Poljoprivreda ŠEĆER NESTAJE! Spremite se za gubitak ključne namirnice

ŠEĆER NESTAJE! Spremite se za gubitak ključne namirnice

239
0

Prema najnovijim alarmantnim objavama, šećer kao namirnica nestaje. Trenutno ga ima tek za narednih 68 dana, na globalnom nivou! podaci američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) ističu da je to veliki pad u odnosu na 106 dana, kada su se rezerve počele da se smanjuju 2020. godine

Trenutne zalihe ove robe su na najnižem nivou od 2010. godine, što je dovelo do toga da se ova roba, koja se široko koristi u različitim industrijama, trenutno trguje po najvišoj ceni u poslednjih 12 godina, prema najnovijem izveštaju „Euronews-a“. Glavni razlog ovome su pretežno niže globalne zalihe, izazvane neuobičajeno sušnim vremenom, što je rezultiralo smanjenjem proizvodnje u Indiji i Tajlandu, zemljama koje su drugi i treći najveći svetski izvoznici ove robe.

Image by 🌸♡💙♡🌸 Julita 🌸♡💙♡🌸 from Pixabay

Mišljenje struke

Eksperti kao što je Fabio Palmeri, FAO istraživač za globalno poljoprivredno tržište, primećuju da je nakon perioda relativne stabilnosti, kada su cene počele iznenada rasti početkom ove godine, Tajland uspešno promenio dinamiku tržišta uvodeći kontrolu cena šećera prvi put od 2018. godine. Dozvoljen je porast veleprodajnih cena kako bi se poljoprivrednicima pomoglo da se suoče s rastućim troškovima.

„Sve to doprinosi nesigurnosti trgovine hranom, zbog kombiniranih učinaka klimatskog fenomena „Nino“, rata u Ukrajini i slabijih valuta. Bogatije zapadne zemlje mogu apsorbovati veće troškove, ali siromašnije se bore, stoji u analizi, uz napomenu da Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu predviđa dva odsto pada globalne proizvodnje šećera u sezoni 2023/2024, u poređenju s prethodnom godinom, što će dovesti do gubitka od oko 3,5 miliona tona,“ naglasio je Palmeri.

Photo by Mathilde Langevin on Unsplash

Šećer u nestabilnosti

Globalni uticaj fenomena „Nino“ sve više uzrokuje ekstremne vremenske uslove, uključujući suše i poplave. Što se tiče šećera, nestabilnost potiče iz činjenice da se sve više koristi za proizvodnju biogoriva poput etanola. To dovodi do toga da su svetske zalihe šećera na najnižem nivou od 2009. godine, kako izveštava ovaj evropski portal.

Međutim, prognoze ukazuju da će ovogodišnji rod u Brazilu biti veći za 20% u poređenju s prethodnom godinom. Budući da se Brazil nalazi na južnoj hemisferi, porast globalnih zaliha se ne očekuje pre marta sledeće godine. Zemlja je imala povoljne vremenske uslove, a prema podacima USDA, Brazil je značajno proširio površine pod šećernom trskom.

Photo by Elena Leya on Unsplash

Palmeri naglašava da je glavna zabrinutost u narednim mesecima da povećana potrošnja šećera ne dodatno optereti već oslabljene zalihe ove namirnice. On ističe da je Indonezija, najveći uvoznik šećera prošle godine, smanjila uvoz. Sa druge strane, Kina, koja je drugi najveći uvoznik, je prvi put nakon šest godina bila primorana osloboditi deo svojih zaliha šećera. Ovo je morala da uradi kako bi kompenzovala visoke cene na domaćem tržištu.

Izvor: Mondo