Naslovna Poljoprivreda Šećerna repa dvostruko isplativa, vele proizvođači

Šećerna repa dvostruko isplativa, vele proizvođači

68
0

Šećerna repa u Vrbasu ulazi u ovogodišnju kampanju vađenja i prerade, a prinosi zadovoljavaju i proizvođače i prerađivače. Pritom, kako naglašavaju obe grupe delatnika na polju ove kulture, država redovno i uspešno isplaćuje proizvodnju.

Direktor sirovinskog sektora Rade Miljević iz najstarije srpske šećerane u Vrbasu prokomentarisao je najnoviji kampanju vađenja ove kulture. Podsećamo da se u ovoj šećerani tačno 111-ti put prerađuje repa, koja je sada zasađena na bezmalo 14.000 hektara.

Foto: Pixabay

Kako Miljević ističe, svi parametri prinosa trenutno zadovoljavaju. „Što se tiče područja koje pokrivam ja i moj sektor, odnosno Bačka, kod nas su prve analize jako dobre. Prinosi su preko 60 tona. Prethodnih godina smo imali problem za početak vađenja. Proizvođači su malo odugovlačili,“ naveo je Miljević. „Međutim, ove godine imamo bukvalno najezdu svih proizvođača šećerne repe, svi hoće da vade u prvim rokovima, i samo je pokazalo da su dobri rezultati. I onda imamo svaki dan opterećenje što se tiče toga ali trudićemo se da ispoštujemo sve naše proizvođače i da preuzmemo sve količine repe koje su kod nas.

Prema njegovim rečima, fabrika u Bački će proizvesti oko 870.000 tona. „Planiramo da proizvedemo nekih 800.000 tona u šećerani u Vrbasu a onih 70.000 ćemo translocirati za naše fabrike u Pećnici i Kovačici,“ ističe direktor.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Šećerna repa i subvencije

Za razliku od ostalih ratarskih useva, proizvođači šećerne repe znaju uslove otkupa pre same sezone. Direktor Miljević naglašava da ratari ove godine njima mogu biti zadovoljni. „Ove godine smo ugovarali, 52 evra je bila osnovna cena. Davali smo i 50% gratis semena a imali smo i bonuse na povećanu digestiju,“ ističe on.

Uz sve navedeno, Vlada Srbije usvojila je Uredbu o subvencionisanju proizvodnje šećerne repe. Prema rečima Uredbe, proizvođači imaju pravo na 35.000 dinara do hektaru prijavljene i zasejane šećerne repe. Pritom, prava su dostupna najviše do 500 hektara za ostvareni prinos od najmanje 50 tona po hektaru. Inače u šećerani u Vrbasu očekuju da će ove godine proizvesti 120.000 tona šećera zajedno sa šećeranama u Pećincima i Kovačici. Ceo sistem Sunoka trebao bi da proizvede 1/4 miliona tona šećera. Podsećamo da je dotični iznos 2/3 tonaže celokupnog šećera proizvedenog u Srbiji.

Izvor: RTV

Pogledajte i: Prostran: Kreće prerada šećerne repe, cene su sledeće…

Prethodni tekstCene žitarica, voća i industrijskog bilja u drastičnom padu
Sledeći tekstIzmena uredbe o pomoći hladnjačarima i kupcima maline i višnje