Naslovna Poljoprivreda Selo, kod nas i kod njih: sažimanje činjenica domaćeg rurala

Selo, kod nas i kod njih: sažimanje činjenica domaćeg rurala

532
0

Kako to da je naše selo toliko popularno stranim turistima? I koja se to nova ulaganja spremaju da srpsko selo opreme junački? Saznajte u ovom prilogu, jelte.

Izvor: Shutterstock/Miljan Zivkovic

Krkobabić: Investicija u srpsko selo od 10.000 evra

Gostujući u emisiji za poljoprivredu RTV „Brazde“, ministar za brigu o selu i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, Milan Krkobabić, najavio je novi program tog ministarstva. Prema njegovim rečima, reč je o konkursu za pokretanje privrednih aktivnosti na selima.

On je rekao da je priprema tog programa u završnoj fazi i ekskluzivno za RTV je otkrio da će program uskoro biti pokrenut. Svi zainteresovani će moći da apliciraju za bespovratna sredstva u iznosu od deset hiljada evra za pokretanje različitih preduzetničkih delatnosti koje su neophodne selima. Takođe je dodao da će aplicanti moći da odaberu delatnost prema svojim znanjima i veštinama, uključujući poslove vezane za poljoprivredu, različite tradicionalne i nove zanate, kao i etno-turizam.

Kada je reč o socijalno garantovanoj penziji, kao posebnom institutu socijalne politike čiji je inicijator ministar Krkobabić, može se reći da je ona sve izvesnija.

Ministar je istakao da je to nešto na šta ljudi mogu da računaju u narednom periodu, što je u skladu sa novom raspodelom državnih sredstava, što podržava i Partija ujedinjenih penzionera (lol), poljoprivrednika i proletera Srbije. Takođe je naglasio da će Ministarstvo za brigu o selu započeti prikupljanje podataka o potencijalnim korisnicima socijalne garantovane penzije ili narodne nadoknade, što će biti osnova za definisanje odgovarajućih zakonskih rešenja.

Izvor: Gvozdenovo Etnoselo

Ruralni turizam cveta

Državni sekretar Ministarstva turizma i omladine, Uroš Kandić, izjavio je agenciji Beta da u Srbiji trenutno postoji 798 registrovanih seoskih domaćinstava u sistemu eTurista, uz dodatnih osam salaša i sedam etno kuća, što predstavlja povećanje od trećine u odnosu na prethodne dve godine.

On je pozvao sve zainteresovane osobe koje se bave seoskim turizmom da se prijave za subvencije od 150 miliona dinara, koje je država prvi put namenila za podršku ovom vidu turizma.

YouTube Screenshot
Izvor: Insajder Video

Kandić je naglasio da su subvencije osmišljene da dodatno podstaknu razvoj seoskog turizma, posebno imajući u vidu ekspanziju ovog sektora tokom pandemije i izlazak iz sive zone poslovanja. Pravo na ova sredstva će imati isključivo kategorisana seoska turistička domaćinstva registrovana u sistemu eTurista.

Takođe je istakao da je rok za podnošenje zahteva i prateće dokumentacije 15. april, a maksimalna visina sredstava po projektu iznosi 2,9 miliona dinara, uz obavezu korisnika da obezbedi najmanje 10% od ukupne vrednosti projekta.

U nastavku izjave, Kandić je dodao da su ova sredstva namenjena unapređenju turističke infrastrukture, dogradnji postojećih objekata, rekonstrukciji, nabavci opreme i podizanju kvaliteta ponude seoskog turizma.

Kandić prezadovoljan

Govoreći o trenutnom stanju seoskog turizma u Srbiji, Kandić je istakao par detalja. Naime, i pored povećanja broja registrovanih gazdinstava za trećinu u poslednje dve godine, ovaj sektor još uvek nije iskoristio svoj pun potencijal. On je naglasio da danas gotovo svako područje u Srbiji ima registrovana etno domaćinstva. Postoji oko 2.600 smeštajnih jedinica i oko 6.100 ležajeva.

Foto: Pixabay

Dodao je da se turistička ponuda sela bazira na specifičnoj gastronomiji, kulturno-istorijskim znamenitostima, netaknutoj prirodi. Međutim, zasniva se i na aktivnostima poput:

  • spa tretmana
  • bazena
  • jahanja
  • vožnje bicikla
  • učestvovanja u seoskim poslovima.

Kandić je istakao da je zbog ovakvih ponuda u porastu broj gostiju zainteresovanih za seoski turizam u Srbiji. Pritom je većina noćenja u seoskim domaćinstvima ostvarila domaći turizam. On je takođe primetio značajan porast noćenja stranih turista, posebno iz zemalja EU i okruženja.

seoski turizam ipard
foto J. El Omari

Na kraju, Kandić je naglasio da će dalji razvoj seoskog turizma u Srbiji zahtevati ukrupnjavanje i sinergiju sa vinskim turizmom. Biće nužno dalje ulaganje u infrastrukturu sela, poboljšanje marketinških aktivnosti i razvoj avio-veza. Sa svime time bi se znatno povećala dostupnost različitih destinacija za turiste.

Izvori: AgroTV (1, 2)