Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Seminar, požari, konkurs NLB banke: još aprilskih novosti za paore

Seminar, požari, konkurs NLB banke: još aprilskih novosti za paore

617
0

Gde je održan novi seminar o svinjarstvu? Koji apel država ima povodom požara? I kakav konkurs NLB banka nudi paorima? Znate već kako to ide – mi donosimo vesti, vi ih čitate.

Photo by Matthieu Pétiard on Unsplash

U Subotištu seminar za svinjare

Teme koje su obrađene na seminaru o savremenoj svinjarskoj proizvodnji u Subotištu, organizovanom od strane Centra za agrarne inicijative, uključuju strategije za poboljšanje svinjarstva, modernizaciju proizvodnje i implementaciju danskog modela.

Na seminaru su prisustvovali stručnjaci iz Danske, koji su prezentirali najnovije tehnike i saznanja kako bi obrazovali lokalne farmera i doprineli obnavljanju srpske svinjarske industrije. Učesnici seminara, među kojima su uzgajivači svinja iz zemlje i regiona, informisani su o novim tehnologijama koje bi mogle rezultirati smanjenjem uvoza mesa i povećanjem izvoza kvalitetnog domaćeg mesa.

Na seminaru je istaknuto da Danska ostvaruje proizvodnju od 5 do 6 tona mesa po krmači u živoj težini, dok je u Srbiji ta proizvodnja od 2 do 2 i po tone. Profesor Vidović je naglasio da je Centar za agrarne inicijative osnovan pre osam godina i da će nastaviti sa sličnim programima edukacije kako bi unapredio proizvodnju u oblasti stočarstva, te kako bi se istakla važnost domaće poljoprivredne proizvodnje.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova apel

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije poziva građane da budu odgovorni i da poštuju odredbe Zakona o zaštiti od požara. Takođe, apeluju na građane da odmah obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193 ako primete požar.

Foto: Pixabay

Miloš Milenković, pomoćnik načelnika Uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije, izjavio je da dolazeći period toplih i suvih vremenskih prilika pogoduje nastanku i brzom širenju požara na otvorenom prostoru. Ovi požari predstavljaju ozbiljnu opasnost po živote i zdravlje građana, kao i mogućnost velikih materijalnih šteta. Zakon o zaštiti od požara jasno propisuje zabranu spaljivanja trave, niskog rastinja na otvorenom prostoru, kao i biljnih ostataka strnih useva i smeća.

Milenković je naglasio da je, prema istom zakonu, zabranjeno loženje vatre u šumskom kompleksu i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume. Pravna lica koja krše ove odredbe biće kažnjena novčanom kaznom od 300.000 do milion dinara. Pritom će fizička lica platiti kaznu od 10.000 dinara ako ne poštuju iste odredbe zakona.

Dodatno, fizička lica koja ne poštuju zabranu spaljivanja u šumskom kompleksu i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, suočiće se s kaznom od 10.000 do 50.000 dinara. Milenković je naglasio da će Sektor za vanredne situacije u saradnji s drugim delovima Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama na republičkom i lokalnom nivou, intenzivirati nadzor i obilazak terena kako bi identifikovali neodgovorne građane koji krše zakonske odredbe. Sve ovo s ciljem smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti građana.

Za paore NLB banka nudi novi konkurs

I ove godine NLB banka će podržati i nagraditi najuspešnije projekte u oblasti organske poljoprivrede. Za ove potrebe, banka je izdvojila ukupno tri miliona dinara. 13. Organic konkurs NLB banke je otvoren za prijave do 31. maja.

NLB Agro

Pored dve glavne nagrade od po milion dinara za najbolji projekat organske biljne i organske stočarske proizvodnje ili prerade, banka će dodeliti i dve specijalne nagrade u iznosu od po 500.000 dinara. Jedna od njih biće za mlade poljoprivrednike do 40 godina. Druga će se dodeliti ženi lideru u organskoj proizvodnji ili preradi hrane, kako je navedeno u saopštenju.

Ovogodišnji konkurs je otvoren za sve poljoprivredne proizvođače sa registrovanim gazdinstvom. Proizvođači trea da su ili već sertifikovani ili su u procesu sertifikacije za organsku proizvodnju. To obuhvata i proizvođače koji poseduju grupni sertifikat ili imaju ugovor sa organizatorom proizvodnje.

Izvor: Shutterstock/librakv

Prijave se primaju elektronskim putem na organic@nlbkb.rs, sa naznakom „Prijava za 13. NLB Organic konkurs“. Dodatne informacije o konkursu možete pronaći na službenom sajtu NLB Komercijalne banke.

NLB Komercijalna banka nastavlja svoju misiju podrške održivom poslovanju putem 13. Organic konkursa, ističući značaj angažovanja poljoprivrednika u očuvanju prirode i resursa za buduće generacije. Ovaj konkurs predstavlja samo jedan segment šire strategije banke u promociji održivog razvoja. Tokom proteklih dvanaest godina, na Organic konkursu je predstavljeno mnogo projekata. A mnogi od njih su već nagrađeni zbog svoje sposobnosti da doprinesu zdravijoj i održivijoj budućnosti za sve nas i buduće generacije.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3)