Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Seminar, uredba, prokupac… Da, da, još vesti

Seminar, uredba, prokupac… Da, da, još vesti

135
0

Održava se jedan bitan seminar, a još uvek važi i jedna podjednako bitna uredba. Pritom, prokupac pribeležava pobede, pride. Vidimo šta je šta i gde je gde.

Izvor: Shutterstock/Fotokostic

Seminar za proizvođače soje o novim pravilima za izvoz u EU

U Novom Sadu će se 21. maja održati seminar pod nazivom „Uredba EU o Deforestaciji – EUDR: izazov ili prilika za soju iz našeg regiona“, namenjen proizvođačima, prerađivačima i trgovcima soje u Srbiji, kako bi ih upoznao sa zahtevima koje moraju ispuniti kako bi je izvozili na tržište Evropske unije.

Seminar će biti organizovan u Master kongresnom centru Novosadskog sajma i okupiće učesnike iz Holandije i zemalja Zapadnog Balkana, s ciljem podizanja svesti i pripreme za nadolazeće regulatorne promene. Ambasada Holandije i Dunav Soja su organizatori ovog skupa. Prema saopštenju organizatora, Uredba EU o deforestaciji (EUDR) je usvojena 2023. godine i stupiće na snagu krajem ove godine.

Izvor:
Izvor: Shutterstock/lourencolf

Cilj ove uredbe je zadovoljenje rastuće potražnje evropskog tržišta za poljoprivrednim proizvodima poput palminog ulja, gume, kakaa, kafe, proizvoda od drveta, govedine i soje, uz obezbeđivanje da njihova proizvodnja ne doprinosi smanjenju površina pod šumama. Takođe se naglašava da će svi proizvođači, prerađivači i trgovci soje u Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana morati preduzeti mere kako bi i dalje ostali konkurentni na tržištu EU.

U saopštenju se ističe da zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Rumuniju, izvoze preko 70% domaće proizvodnje soje u različitim oblicima na tržište EU, što čini ukupnu vrednost od preko 500 miliona evra.

Izvor: Shutterstock/Fotokostic

Uredba o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica

Do 31. maja važi Uredba o regulisanju cena osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji, koja je stupila na snagu 1. marta radi sprečavanja i ublažavanja negativnih posledica poremećaja na tržištu u vezi sa snabdevanjem. Ova uredba ograničava proizvođačke i maloprodajne cene brašna i drugih osnovnih prehrambenih namirnica.

Prema ovom propisu, usvojenom od strane Vlade Srbije krajem februara, najviša cena brašna tipa T-500 ne sme preći 49,99 dinara po kilogramu, dok cena brašna tipa T-400 može biti najviše 54,99 dinara po kilogramu.

Uredba takođe zahteva da trgovci na malo koji prodaju prehrambene proizvode moraju imati najmanje jednu robnu marku brašna tipa T-500 i T-400 u pakovanjima do jednog kilograma sa cenom ispod 49,99 dinara, odnosno 54,99 dinara po kilogramu. Maksimalne proizvođačke cene za brašno tipa 500 ne smeju preći 40,90 dinara, dok cena za tip 400 ne sme biti viša od 45 dinara po kilogramu.

Prema ovim cenama, proizvođači su obavezni da mesečno isporuče trgovcima na malo najmanje 50% količine u odnosu na isti period prethodne godine. Uredba takođe ograničava maksimalnu količinu brašna koju trgovci na malo mogu prodati potrošaču u pojedinačnoj kupovini na pet kilograma za oba tipa.

Image by Freepik

Za nepoštovanje odredbi Uredbe predviđene su novčane kazne za pravna lica i preduzetnike u rasponu od 5.000 do 2.000.000 dinara, kao i mogućnost zabrane obavljanja određenih aktivnosti u trajanju od šest meseci do godinu dana.

Prokupac, prokupac, vazda samo prokupac

U Prokuplju je organizovana dvodnevna manifestacija pod nazivom „Dani Prokupca u gradu Svetog Prokopija“.

Foto: Youtube/Printscreen

Prvog dana, 10. maja, održan je panel u Galeriji „Boža Ilić“. Ovde su prisutni imali priliku da čuju izlaganja:

  • oca Slobodana
  • Mila Perovića iz kompanije Rič
  • Milana Jovanovića iz Festine lente
  • Aleksandra Milanovića iz udruženja Jastreb epigenija
  • Milovana Stankovića, predsednika Udruženja vinara Toplice
  • Đorđa Mitrovića, autora
  • Mihajla Dimitrijevića iz Udruženja Volimo Jastrebac
  • Žikice Jovanovića iz Film kluba Prokuplje.

Učesnici i posetioci su istakli potencijal prokupca i diskutovali o budućim koracima za razvoj cele Toplice. Centralni deo manifestacije održan je 11. maja u restoranu „Despot“, gde su se predstavili svi proizvođači vina, destilerije, turistička domaćinstva i drugi poslovni subjekti koji se bave turizmom u Toplici.

Image by Steve Buissinne from Pixabay

Manifestaciju su otvorili Aleksandar Milanović, Milovan Stanković i Đorđe Mitrović, ovogodišnji promoter. Njegova je knjiga „Drvene lutke“ bila deo programa. Upravo je kroz nju naglasio turističke potencijale Toplice u vezi sa prokupcem. Posetioci su pokazali veliko interesovanje i zadovoljstvo zbog ovog petog jubilarnog događaja u Prokuplju. Istakli su tom prilikom da bi manifestacija trebalo da privuče učesnike iz celog regiona Srbije.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3)