Naslovna Bašta Seoski turizam na Rudniku: nova destinacija za željne posetioce

Seoski turizam na Rudniku: nova destinacija za željne posetioce

186
0

Biljana Milosavljević je vlasnica imanja Čuvarkuća na planini Rudnik, i jedna je od preduzetnica koja je seoski turizam stavila u prvi plan.

Ovom kraju turizam na selu nije novina. Meštani na rudniku bili su među prvima koji su počeli da se bave ovim poslom i to još pre dvadeset godina. Kako tvrdi Milosavljević, gosti najviše žele da prespavaju u prostorijama poput brvnara koje čuvaju autentičnost i duh starih vremena.

Izvor: Čuvarkuća – zvanični Instagram profil

„Ljudi najviše vole da osete tu domaću atmosferu. Stoga nam je u planu da , kada se steknu uslovi, prilagodimo najstariju kuću na Rudniku u našem dvorištu za goste. Kuća je iz 1822.godine i neophodno je da sačuva autentičnost,“ apostrofira Milosavljević. „A da se prilagodi gostu koji želi da prespava u njoj. Za sada je ovo još uvek ideja, jer su neophodna veća finansijska sredstva. Ali ne odustajem. Spavaće se na slamarici i gosti će imati priliku da na jedinstven način proputuju po prošlosti.“

Šta sve nudi rudnički seoski turizam?

Milosavljević je inače nadaleko poznata po svom gostoprimstvu, kao i svojoj kuhinji. Upravo zbog ta dva razloga kod nje gosti redovno dolaze, čak i van sezone. Pritom, sem što ugošćuje ljude, Milosavljević je neretko i sama gost na različitim događajima koji za cilj imaju očuvanje narodne tradicije. „Nema te manifestacije na koju su me pozvali da se nisam odazvala,“ naglašava ona. „Kao ambasador ovog kraja uvek se trudim da Rudničko-takovski kraj predstavim u najlepšem svetlu.“

Izvor: Čuvarkuća – zvanični Instagram profil

U nastavku izjave, sagovornica ističe prirodne lepote planine Rudnik kao razlog za dolazak toliko turista kod nje. Naravno, ne izostaje ni tradicionalna srpska hrana poput čuvene šneare na Biljaninoj trpezi. Kao ni mlečni proizvodi, gibanica, proja, sarme , pasulj , ali i jagnjeće i praseće pečenje. „Kada je reč o slatkim poslasticama, uvek je prisutna šneara , ali i torte poput Gabon za koju imam poseban recept i nema tog gosta koji se nije oduševio i tražio parče više,“ dodaje ona.

Pritom, treba naglasiti i čuveno dvorište Čuvarkuće. Ono je više puta osvajalo prestižne nagrade za najlepše, i s punim pravom nosi taj epitet. Naposletku, Biljana ga sa posebnom pažnjom uređuje , dodavajući mu stalno neke novine iz godine u godinu, iz meseca u mesec.

Izvor: Čuvarkuća – zvanični Instagram profil

Ruža vetrova, pregršt planinskih izvora sa zdravom pijaćom vodom , borova i hrastova šuma , staze zdravlja , ali i tradicionalna srpska hrana. Sve je to deo bogate turističke ponude onih koji su poput Čuvarkuće iskoristili potencijale koje planina Rudnik ima u izobilju.

Izvor. RINA

Prethodni tekstMiholjski susreti sela: proglašeno najlepše dvorište
Sledeći tekstMinistarstvo odobrava hlorpirifos samo za šećernu repu