Naslovna Blog Seoski turizam u overdrajvu! Šta ovu ugostiteljsku granu čini toliko popularnom?

Seoski turizam u overdrajvu! Šta ovu ugostiteljsku granu čini toliko popularnom?

88
0

Zvanični podaci Ministarstva za turizam i omladinu ne lažu – seoski turizam za ovu godinu je definitivno izdominirao junački. U toku prvih pola godine ove godine, zabeležen je rast od 21,8% u broju noćenja u seoskim domaćinstvima u Srbiji u poređenju sa istim periodom prošle godine. Posebno treba istaći da su posete stranih turista porasle za više od 32,6%. Prema informacijama iz navedenog ministarstva, zaključno sa junom 2023. godine, u bazi e-turista evidentirano je 758 seoskih turističkih domaćinstava sa ukupno preko 2.400 smeštajnih jedinica.

„„Dok su mnoge druge turističke usluge ,,trpele’’ ozbiljne posledice usled nastale pandemije, ruralni turizam se “nametnuo” turistima, pogotovo našim ljudima, što je uticalo da doživi pravi preporod. Prosečna dužina boravka sa dotadašnja 2,5 dana, porasla je tokom pandemije na celonedeljne, a bilo je i rezervacija smeštaja na 30 dana,“ navodi se u izveštaju Ministarstva.

Izvor: Čuvarkuća – zvanični Instagram profil

Seoski turizam juri napred, a brojke to potvrđuju

Uz već poznate destinacije poput Zlatibora, Kopaonika ili Tare, pandemija je doprinela istraživanju do tada manje poznatih lokacija širom Srbije. Na sreću po ekonomski slabije privrednike, to je uključilo i manje razvijene i marginalizovane sredine.

„Svakako su napopularniji lokaliteti pored reka ili jezera, koji u ponudi imaju aktivni odmor u prirodi. Seoske destinacije su i danas, nakon pandemije, u samom vrhu, kada govorimo sa aspekta atraktivnosti zahvaljujući još uvek „netaknutoj” prirodnoj sredini, tradicionalnom načinu života, kulturi i običajima. Pa je gotovo izvesno da će se seoski turizam i dalje kretati uzlaznom linijom,“ vele čelnici Ministarstva za turizam.

Izvor: Luka Crepuljarević: zvanični Instagram nalog

Zorica Radojković, vlasnica seoskog domaćinstva Lozanjska terasa u Šumadiji, potvrđuje za „Infostud“ da je seoski turizam i boravak u prirodi postao sve privlačniji domaćim turistima. Kako ona navodi, on pogoduje posebno onima koji dolaze iz većih gradskih sredina. „Naši gosti uglavnom vole da kažu da kod nas čovek zaboravi na sve probleme. I to ne čudi, jer se budite i ležete uz najčistiji vazduh koji prave šume Suvobora. Gosti vole prirodu, životinje, kvalitetnu domaću hranu, beg od gradske buke i to ih dovodi do nas,“ veli Radojković.

Nakon decenije provedene u Beogradu, Radojković je odlučila da na seoskom imanju, zajedno sa porodicom, započne trenutni biznis. „Po zanimanju sam diplomirani ekonomista u turizmu, tako da mi je ovo struka. Bila sam turistički vodič. Imala sam priliku da putujem. Pa sam tako 2015. konačno odlučila da se vratim kući i počela da se bavim seoskim turizmom. Naši kapaciteti nisu veliki. Ali imamo i poljoprivredno domaćinstvo pa nam gosti dolaze kako bi na nekoliko dana živeli pravim seoskim životom, a ujedno se i odmorili,“ dodala je Radojković.

Izvor: N1