Naslovna Poljoprivreda Seoski turizam, visoke cene brašna i ostale agrarne vesti za kraj sedmice

Seoski turizam, visoke cene brašna i ostale agrarne vesti za kraj sedmice

890
0

Kojim podsticajima će se razvijati seoski turizam u Srba? Šta to Vlada govori po pitanju visoke cene brašna? Saznajte posle ove tačke.

Unapredimo seoski turizam malo!

Ministarstvo turizma i omladine objavilo je javni poziv za podnošenje zahteva za dobijanje sredstava podsticaja za razvoj seoskog turizma, koji će biti otvoren do 15. aprila, prema saopštenju tog ministarstva. Seoska turistička domaćinstva, salaši i etno kuće registrovani u informacionom sistemu E-turista imaju pravo na dobijanje sredstava za proširenje i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Foto: freepik/wirestock

Maksimalna suma podsticaja po projektu iznosi 2,9 miliona dinara, uz zahtevanu sopstvenu participaciju od 10 odsto ukupne vrednosti ulaganja.

Ministarstvo podseća na Uredbu Vlade Srbije o uslovima, procedurama i korišćenju sredstava za podršku razvoju i unapređenje ruralnog turizma, koja prvi put predviđa bespovratno dodeljivanje 150 miliona dinara za ovu svrhu. Cilj je povećanje turističkog prometa kroz unapređenje ruralnog turizma. Ovo će svakako takođe doprineti ravnomernijem regionalnom i lokalnom razvoju, navodi se u saopštenju.

Izvor: Gvozdenovo Etnoselo

Svi detalji o javnom pozivu, kao i neophodni obrasci i uputstva za podnošenje zahteva, dostupni su na zvaničnoj veb stranici Ministarstva turizma i omladine.

Brašno, cene i sve što ide između

Prema Uredbi Vlade Srbije koja reguliše visinu cena osnovnih životnih namirnica, maksimalna maloprodajna cena brašna tipa T-400 od 1. marta ne sme preći 54,99 dinara po kilogramu. Uz to, maksimalna proizvođačka cena ne može biti veća od 45 dinara po kilogramu. Takođe, maksimalna maloprodajna cena brašna tipa T-500 ne sme premašiti 49,99 dinara po kilogramu. I preko svega toga, treba istaći da je maksimalna proizvođačka cena ograničena na 40,9 dinara po kilogramu.

Image by Freepik

Prema ovoj uredbi, proizvođači su obavezni da trgovcima na malo isporuče najmanje 50 odsto količina koje su isporučili u istom periodu prethodne godine. I to moraju da odrade upravo po navedenim cenama. Takođe, trgovci na malo mogu prodati potrošačima najviše pet kilograma brašna T-400 i T-500 po pojedinačnoj kupovini. Uredba stupa na snagu 1. marta i važiće do 31. maja.

Izvori: AgroTV (1, 2)