Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Sever i Jug u agraru: novosti iz Sremske Mitrovice i Bujanovca

Sever i Jug u agraru: novosti iz Sremske Mitrovice i Bujanovca

357
0

Što se naše zemlje tiče, i sever i jug ispaljuju novosti iz poljoprivrede koje, premda deluju lokalno, su zapravo od velikog značaja. Danas? Reč će biti o agraru u Sremskoj Mitrovici na Severu i o Bujanovcu na jugu.

„Sremska Mitrovica – Historic part of town with New orthodox church“, fotografisao Ant83, licencirano pod CC BY-SA 3.0
Izvor: Wikimedia Commons

Sever: prvi u korišćenju elektronskog portala za agrar

Za sve one koji se bave poljoprivredom, angažovanje sezonskih radnika može biti od ključnog značaja. Radi olakšanja ovog procesa, razvijen je portal www.sezonskiradnici.gov.rs, koji je postao ključni alat za efikasnije i jednostavnije angažovanje sezonskih radnika.

Jovana Perić, saradnica za regulatornu reformu u NALED-u, istakla je da je od početka rada ovog portala elektronski angažovano više od 87.900 sezonskih radnika iz sektora poljoprivrede. Ona naglasila da je ovo rešenje znatno olakšalo proceduru prijave radnika, koja je ranije zahtevala više vremena i truda.

Izvor: eAgrar

Najviše poljoprivrednih gazdinstava angažuje radnike na teritoriji Vojvodine, pri čemu Novi Sad prednjači sa 79 poslodavaca, dok Sremska Mitrovica i Subotica imaju po 22 poslodavca koji koriste portal za prijavu sezonskih radnika na svojim gazdinstvima.

Osim pojednostavljene prijave, prednost za sezonske radnike je i ostvarivanje prava iz zdravstvenog i penzijskog osiguranja, što doprinosi njihovoj većoj sigurnosti i stabilnosti tokom rada. Takođe, i poslodavci imaju koristi od ovog sistema, jer im omogućava bržu i efikasniju organizaciju radne snage.

Image by rawpixel.com on Freepik

Iako je poljoprivreda primarna oblast angažovanja sezonskih radnika, Perić je istakla planove za proširenje ovog sistema na druge sektore kao što su turizam, građevinarstvo i kućno-pomoćni poslovi. Očekuje se da će ovo unapređenje dodatno olakšati proces angažovanja sezonskih radnika u različitim delatnostima.

Zapošljavanje sezonaca

Što se tiče angažovanja stranih radnika, podaci pokazuju da je od 2019. godine na poslovima poljoprivrede angažovano oko 2.200 stranih sezonskih radnika, koji najčešće dolaze iz Uzbekistana, Egipta i Indije. Ovo ukazuje na rastuću potrebu za stranom radnom snagom, posebno u oblasti poljoprivrede.

Image by senivpetro on Freepik

Najveća potražnja za sezonskim radnicima primećena je na teritoriji Vojvodine, naročito u gradovima poput Novog Sada, Subotice i Zrenjanina. Međutim, portal se koristi širom Srbije, pri čemu su gradovi poput Leskovca, Zaječara i Smedereva takođe značajni centri angažovanja sezonskih radnika.

Kontrolu primene Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima sprovode Poreska uprava, poljoprivredna inspekcija i inspekcija rada, svaka u okviru svoje nadležnosti. Ova aktivna kontrola osigurava pravilnu primenu zakonskih odredbi i obezbeđuje radnicima adekvatna prava i zaštitu.

Image by Freepik

Uz sve navedene koristi i olakšice, portal www.sezonskiradnici.gov.rs predstavlja ključni alat za efikasno upravljanje sezonskim radnicima u poljoprivredi, doprinoseći unapređenju ove važne grane privrede.

Jug: Međunarodne veze

I premda sever deli lepe vesti, ne smemo zapostaviti jug. Dakle, Bujanovac!

YouTube Screenshot
Izvor: Bujanoci-Bujanovac2022

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog republikanskog instituta SAD kako bi razgovarali o mogućnostima razvoja poljoprivrede i stočarstva. „Velikom broju stočara u našoj opštini potrebna je pomoć, zato smo razgovarali o mogućnosti povezivanja naših stočara sa stočarima iz regiona radi povećanja njihovih kapaciteta“ apostrofirao je Arifi.

Naglasio je da je direktor Instituta Pol Prososki posetio nekoliko poljoprivrednih gazdinstava u bujanovačkoj opštini kako bi se upoznao sa uslovima u kojima obavljaju svoj rad. „Dobar geografski položaj Bujanovca treba iskoristiti za povezivanje ljudi iz zemalja regiona“ naglasio je Arifi.

foto: Farmlandgrab
foto: Farmlandgrab

Neprofitna organizacija Međunarodni republikanski institut osnovana je 1983. godine kao partner UN-a, a nezavisna je od stranaka. Institut delimično finansira američki Zastupnički dom.

Izvori: Ozon.rs, Bujanovačke