Naslovna Poljoprivreda Sezonci i elektronske prijave: kada tehnologija život znači

Sezonci i elektronske prijave: kada tehnologija život znači

510
0

Sezonski rad je najzastupljeniji u poljoprivredi i upravo za potrebe ove delatnosti sezonci mogu da koriste portal www.sezonskiradnici.gov.rs.

Registrovanje privremenog radnika traje samo nekoliko minuta, a za zaposlenog to ima značajan efekat jer mu omogućava pristup zdravstvenom osiguranju, kao i mogućnost ostvarivanja prava na penziono i invalidsko osiguranje.

Izvor. www.sezonskiradnici.rs

Jovana Perić, saradnica za regulatornu reformu NALED, prokomentarisala je platformu koju sezonci mogu od sada aktivno da koriste. „Od početka rada ovog portala elektronski je angažovano nešto više od 87900 sezonskih radnika. Svi radnici dolaze iz sektora poljoprivrede, s obzirom da se navedenim Zakonom i dalje uređuje angažovanje isključivo u ovom sektoru,“ naglasila je. „Kada smo uradili prvu analizu efekata i videli da ovo rešenje daje dobre rezultate, preporučili smo da se zakon proširi i na druge oblasti u kojima postoji potreba za sezonskim ili privremenim i povremenim poslova, kao što su turizam i ugostiteljstvo, građevinarstvo i kućno-pomoćni poslovi, ali su te izmene i dopune zakona i dalje u fazi nacrta“.

Sezonci dobili pravi alat za adekvatno opskrbljivanje najnužnijim

Glavna korist leži u pojednostavljenom procesu prijave. Podsećamo, on je ranije zahtevao oko pet sati mesečno. Ali sada se završava za nekoliko minuta. Za poslodavca, ovaj proces zahteva minimalno vreme i trud. Ali što je važnije, on je za radnika od velikog značaja. Naposletku, on mu omogućava pristup zdravstvenom osiguranju, kao i mogućnost ostvarivanja penzionog i invalidskog osiguranja.

Izvor. www.sezonskiradnici.rs

Interesantno je napomenuti da, iako većina privremeno zaposlenih dolazi iz Srbije, dosad je registrovano oko 2200 radnika iz Uzbekistana, Egipta i Indije. Većina prijava do sada je stigla iz Vojvodine, ali takođe i iz okoline Zaječara i Smedereva.

„Poslodavac može biti preduzetnik ili pravno lice, kao i fizičko lice,“ ističe Perić. „Potrebno je da preduzetnik ili pravno lice obavljaju delatnost u sektoru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i registrovano je u Agenciji za privredne registre (APR). Poslodavac koji kao fizičko lice želi da angažuje sezonske radnike, mora biti nosilac ili član poljoprivrednog gazdinstva koje se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. I to Bez obzira na to da li je upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Kada se radi o angažovanju stranog radnika, procedura je slična“.

Izvor. www.sezonskiradnici.rs

Privremeni radnici mogu biti i stranci čije je prebivalište prijavljeno u Srbiji. Budući da angažovanje na sezonskim poslovima spada u rad van radnog odnosa, stranim radnicima se ne primenjuju posebni uslovi za zapošljavanje. Za njih važe ista pravila kao i za sva ostala lica koja su državljani Srbije.

Izvor: AgroTV