Naslovna Poljoprivreda Sezonski poslovi u Srbiji: kako, zašto, koliko i gde?

Sezonski poslovi u Srbiji: kako, zašto, koliko i gde?

73
0

Sezonski poslovi veoma su popularni, posebno među mladima, ali ima i radnika u zrelim godinama koji u sezoni godišnjih odmora dodatno zarađuju. Miloš Turinski iz Infostuda je izjavio za RTS da od aprila na Jadranskom primorju postoji potražnja za radnicima u ugostiteljskom sektoru, posebno za pozicije kuvara.

Na tom području najviše je oglasa za sezonske poslove u ugostiteljstvu, uključujući potražnju za konobarima i pomoćnim osobljem u restoranima i hotelima, kao i poslove u poljoprivredi poput sezonskog branja voća.

Da li se sezonski poslovi isplate ove, erm, sezone?

Razgovor Olje Perkovski sa Milošem Turinskim otkriva da već nekoliko godina poslodavci imaju velike izazove u pronalaženju zainteresovanih kandidata za poslove u ugostiteljstvu, posebno na Jadranskom primorju.

Turinski ističe da postoji velika potražnja za radnicima u ugostiteljstvu, kao i u poljoprivredi poput sezonskog branja voća, kao što su maline. Kandidati su, prema njegovim rečima, ponekad izbirljivi, ali s pravom, jer neki od poslova mogu biti zahtevni. Dnevnice za branje voća variraju, ističe Turinski, napominjući da to nije pravilo u svim situacijama. „Može se desiti da vam dnevnica ne bude dovoljna, a kandidati ističu da su to zaista i teški poslovi – 10 sati se radi na otvorenom, pod suncem, zaista nije lako i nije za svakoga“, navodi Turinski.

YouTube Screenshot
Izvor: Glas Zapadne Srbije – zvanični YouTube kanal

Širok spektar zanimanja

U nastavku izlaganja, naveo je da postoji širok spektar poslova pogodnih za studente. Dotični se mogu obavljati honorarno ili pola radnog vremena. Dostava je dugi niz godina popularna opcija, gde radnici sami određuju svoje radno vreme i zaradu u skladu sa uloženim satima. Takođe, Turinski navodi da su se s pojavom pandemije kovida pojavili i poslovi u kol-centrima. Ove poslove studenti mogu obavljati od kuće nekoliko sati dnevno. Svakako se taj način rada odlično uklapa sa njihovim školovanjem. Pritom, ti poslovi mogu biti privremeni ili trajati i duže vreme.

U ugostiteljstvu, iako nije svaki posao sezonski, letnji meseci donose veću potražnju. Ovo je slučaj zbog velikog broja radnika koji odlaze na Jadransko primorje, naročito u Hrvatsku, Crnu Goru i Sloveniju. Turinski naglašava da su od aprila traženi i kuvari, kao i drugo osoblje poput spremačica, hostesa i promotera. Naposletku, veli on, trenutno je potražnja velika, a mogućnosti za zaradu dobre.

Zasad maline

Kada je reč o poljoprivredi, Turinski savetuje da rad nije preporučljiv za penzionere zbog fizičkog napora. Međutim, veli on, postoje poslovi kao što su čuvar i prodavac sladoleda. Infostud trenutno nudi preko 3.000 aktivnih oglasa za posao. Turinski sugeriše zainteresovanima da direktno kontaktiraju poslodavce ili poljoprivredna gazdinstva kako bi ponudili svoje usluge.

U pogledu poslova koji zahtevaju određenu stručnu spremu, Turinski ističe da je već od 2015. godine primećena povećana potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom. Kako bi nadomestila nedostatak radne snage, Srbija je privukla:

  • građevince iz Indije i Turske
  • vozače iz Šri Lanke
  • dostavljače iz Uzbekistana.

Izvor: RTS