Naslovna Blog Sibirski limun kome je dodeljena srpska lična karta

Sibirski limun kome je dodeljena srpska lična karta

63
0

Da li ste znali da sibirski limun može komotno da uspeva u našem podneblju? Ako niste ubeđeni, tu je Grozdana Bliznakovski da pojasni. Ova vredna Vranjanka već godinama unazad uzgaja raznoliko voće, te ni ne čudi što se i plemeniti limun našao u njenom dvorištu.

Image by Ralph from Pixabay

Bliznakovski je odlučila da uzgaja tu voćku nakon što je istražila njene osobine putem interneta i naručila sadnice. Iako su sadnice stigle tokom zime, odmah ih je posadila u saksiju sa visokokvalitetnim đubrivom. Planira da ih na proleće presadi u baštu, pod drvetom kivija, gde će im pružiti hladovinu.

Kod nas u Vranje nema laganje – limun će rodi, pa na slaganje

Bez ikakvih problema, već četiri godine, ona se brine o ovoj neobičnoj voćki. Tvrdi da joj nije potrebna nikakva dodatna zaštita osim redovnog i umerenog zalivanja tokom leta, uz upotrebu kvalitetnog đubriva. Sa veštinom u orezivanju voćaka, posadila je sadnice sibirskog limuna tako da svaka od njih formira prelep žbun, a prošle godine, kada su se na jednoj od njih pojavili predivni beli cvetovi, privukli su pažnju prolaznika.

Image by Richard John from Pixabay

„Na njoj je bilo samo nekoliko cvetova iz kojih su se razvili sitni plodovi limuna koje sam posle sazrevanja ubrala.  Ove godine sadnice se nalaze u punom cvetu. Prvi cvetovi u vidu belih balončića pojavili su se u drugoj polovini marta meseca, a kakve plodove ću dobiti videću tek pošto se budu razvili,“ veli Bliznakovski.

Limun from Sibir ima taj svoj đir

Ona napominje da ukus sibirskog limuna nije mnogo drugačiji od običnog limuna koji gaji u svom dvorištu, ali primećuje da sibirski limun sadrži mnogo sitnih semenki. Slično iskustvo deli i Radenko Šutuljić, kalemar i orezivač iz Struganika, koji naglašava da se ova vrsta limuna ne mora kalemiti.

Image by Hans from Pixabay

„Sibirski limun nema potrebe kalemiti, mada može da se nakalemi na sejance citrusa. Sibirski limun je dobar kao podloga za kalemljenje citrusa jer ima jak korenov sistem. Rezidba je komplikovana jer ima mnogo trnate grane ali se može oblikovati bilo koja kruna“, veli Šutuljić.

U nastavku izjave, dodao je da ova sorta limuna ima onako nekako atraktivne, nadasve simpatične i vrlo lepuškaste cvetove, sa sve laticama, pride. „Ima jako lepe dekorativne i mirisne cvetove. Ima sitne listove i dobro podnosi niske temperature. Jako dobro se aklimatizovao i prilagodio našim prostorima. Plod je okruglog oblika, sitan do srednje krupan u zavisnosti od kondicije i održavanja biljke. Komercijalno neisplativ, ali za mene lepa voćka. Dobar za čaj i limunada. Plod je pun semena sa malo gorkog soka koji sadrži i do osam puta više vitamina C od običnog limuna. Sadrži mnogo voćnog šećera,“ zaključio je kalemar.

Izvor: Dobro jutro