Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Simpozijum „Agro – tehnika – precizna poljoprivreda“ na Zlatiboru

Simpozijum „Agro – tehnika – precizna poljoprivreda“ na Zlatiboru

138
0

Departman za poljoprivrednu tehniku Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu organizuje 50. simpozijum „Agro – tehnika – precizna poljoprivreda“. Dotični „AgroTech PP.“ Simpozijum će se održati u Hotelu “Zlatibor“, na istoimenoj planini, u periodu od 29. januara do 2. februara 2024.

Simpozijum će Departman suorganizovati sa  Nacionalnim naučnim društvom za poljoprivrednu tehniku i preciznu poljoprivredu. Među drugim saradnicima se javljaju institucije poput Zadružnog saveza Vojvodine i Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije.

Izvor: https://agrotehnika-precizna-poljoprivreda.rs/

Jubilarni 50. Simpozijum u znaku napretka

Prošle godine, Simpozijum koji se ranije nazivao Poljoprivredna tehnika dobio je novo ime – „AgroTech PP.“ Ova promena naziva proizilazi iz činjenice da su digitalne tehnologije ušle u poljoprivrednu proizvodnju tokom 21. veka, što je rezultiralo razvojem preciznih poljoprivrednih tehnologija direktno povezanih sa poljoprivrednom tehnikom. Istovremeno, 21. vek je doneo niz izazova, uključujući povećanje cena energenata, repromaterijala, emisije štetnih gasova, kao i opšte potrebe da se poljoprivreda učini održivom i ekološki prihvatljivijom.

S obzirom na ove faktore, odbor Simpozijuma prepoznao je potrebu da pruži poljoprivrednim inženjerima, tehničarima i proizvođačima sveobuhvatne informacije. Ove informacije obuhvataju trenutne izazove u agraru i pružaju obuku o primeni savremene tehnike i tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji, kako navodi predsednik Programskog odbora, prof. dr Aleksandar Sedlar. Tematski fokus Simpozijuma obuhvata preciznu poljoprivredu, poljoprivrednu tehniku, agrotehniku, semenarstvo, zaštitu bilja, zadrugarstvo i druge oblasti koje se odnose na stanje u domaćoj poljoprivredi.

Izvor: https://agrotehnika-precizna-poljoprivreda.rs/

Ove godine, jubilarno 50. održavanje ovog značajnog događaja obeležiće se svečanom akademijom koja će se održati 30. januara, istog dana kada se događaj i zvanično otvara, što jasno potvrđuje dugovečnost ovog relevantnog skupa.

Program manifestacije

Tokom održavanja Simpozijuma, planirane su različite tematske sekcije koje imaju za cilj pružanje sveobuhvatnih predavanja u različitim oblastima, s namerom da obezbede odgovore i saznanja. Ove sekcije će obuhvatiti setvu, zaštitu bilja, navodnjavanje i primenu mineralnih đubriva iz perspektive precizne poljoprivrede. Sva predavanja će se bazirati na praktičnim iskustvima i rezultatima.

Image by Freepik

Takođe, na Simpozijumu će biti organizovani okrugli stolovi na različite aktuelne teme, za koje su mnogi pokazali interesovanje. Prisustvovaće em preduzeća i individualni poljoprivredni proizvođači, em drugi akteri iz sveta agrara. Diskusije će obuhvatiti pitanja snabdevanja i nabavke poljoprivredne mehanizacije. Prisutni će se dotaći i zadrugarstva, IPARD III programa, subvencija resornog ministarstva i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

Za više informacija o Simpozijumu, zainteresovani mogu kontaktirati sekretara Simpozijuma, msc Filipa Vasića.

Izvor: Poljoprivrednik