Naslovna Video Siniša Arsić, ponos Siriga: „Kvalitetan luk zahteva rad“

Siniša Arsić, ponos Siriga: „Kvalitetan luk zahteva rad“

197
0

Na mladima svet ostaje! Kao bivši mlad čovek, Srđan je s ekipom „Bolje zemlje“ obišao gazdinstvo koje drži Siniša Arsić, junošni proizvođač sa impozantnom karijerom. Sa približno 14 jutara zemlje, Arsić se istakao dobrom i kvalitetnom proizvodnjom luka, ali i zasadima cvekle, te šarenog i žutozelenog pasulja.

I premda je Arsić neosporno mlad, svoj angažman je počeo još mlađi. U svom razgovoru sa našim Srđanom, ovaj ratar i povrtar je istakao da je još početkom srednje škole počeo da ispomaže dedi oko poslova. Još u tom formativnom periodu, njemu je poljoprivreda ušla „pod kožu“, i ne planira da je izbaci. Kako i sam navodi, ovo je težak posao bez mnogo fleksibilnosti po pitanju odmora. Ali on ne bi želeo da bude nikako drugačije! A iskreno, ne bismo ni mi.

Izvor: Bolja zemlja

Mladi Arsić hrabrim koracima gura napred

I Srđan i naš sagovornik su više puta istakli kako je upravo crni luk pravi ponos ovog gazdinstva. Prema rečima Arsića, proizvodnju istog je doveo do vrhunca, prvenstveno zato što je automatizovao sve što se automatizovati moglo. Naravno, ovde ga je malo i muka pritisla. Iz prethodnih iskustava sa belim lukom, kupusom i drugim kulturama, saznao je koliko je važno imati dobru radnu snagu. A pogotovo je to važno kada iste te radne snage nikako nema. Podvukavši crtu i sabravši dva i dva, Arsić je došao do zaključka da neke kulture prosto ne može da uzgaja jer će mu više izgubiti nego doneti.

Naravno, ni crni luk nije bez svojih problema. Naš sagovornik je apostrofirao kako je prethodna godina bila katastrofalna zbog viška vlage. Ove godine, veli on, su uslovi znatno bolji po uzgoj.

Izvor: Bolja zemlja

E sad, kako idealni uzgoj ne može da se obavlja bez propisne mehanizacije, ne treba posebno istaći da se na imanju Arsića nalazi samo moderna tehnologija najnovije generacije. Dva kombajna, 5 i više traktora i nekolicina propisnih priključaka krase njegov atar, i dotične redovno koristi. Kako naglašava, treba ostati u koraku sa inovacijama, inače sama proizvodnja pati, prinosi gube na kvalitetu, a zarada opada.

Malo je naš sagovornik pričao i o značaju subvencija od države, kao i činjenicu da se on sam vrlo retko prijavljuje za konkurse. Zašto? Na našem YouTube kanalu to možete i saznati.