Naslovna Mehanizacija Sistemi za navodnjavanje stigli do vojvođanskih ratara

Sistemi za navodnjavanje stigli do vojvođanskih ratara

235
0

Novac iz Pokrajinskog budžeta namenjen za sufinasiranje kupovine opreme za navodnjavanje je do sada dobilo 365 poljoprivrednih gazdinstava. Kako javlja RTV, ovim potezom će se navodnjavati novih 3 hiljade hektara obradivih površina. Poslednjih pedesetak gazdinstava je u Pokrajinskoj vladi preuzelo ugovore za te namene.

Navodnjavanje ključno po lokalnu proizvodnju

Jedan od ratara koji je primio ugovor jeste Atila Milutinović iz naselja Orom, opština Kanjiža. Pomognut sa 70% vrednosti investicije, istakao je da će finansije iskoristiti na kupovinu savremenog tifona. „“Bavim se duvanom, proizvodim „Berlej“. I pre desetak godina sam bio najveći proizvođač u Srbiji,“ izjavio je Milutinović za RTV.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Mihael Struhar iz Silbaša, koji uzgaja industrijsku papriku, je takođe dobio novac putem ovog programa. Kako tvrdi, odobrena su mu sredstva za sistem za navodnjavanje kap-po-kap. Na površini od nekih 4 ha nabavio je opremu i dobio pun iznos povraćaja od 70%.

Reč Sekretarijata

Podsekretar u sklopu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Aleksandar Panovski se takođe obratio medijima tokom događaja. Kako ističe, u Sekretarijatu se vrši redovna kontrola da se novac poreskih obveznika namenski koristi. Pritom tvrdi i da se preko nadležnih republičkih budžetskih inspekcija kontrolisalo kako se izvršavaju pojedinačni ugovori.  Izvestan tip nadzora direktno na terenu su vršile i poljoprivredne savetodavne stručne službe.

„365 poljoprivrednih gazdinstava je u ovom prvom ciklusu ove godine dodele ugovora ostvarilo pravo na sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje. A subvencionisana površina koja će biti pokrivena ovim sistemima iznosi 3.000 hektara,“ izjavio je podsekretar Panovski. Dodao je i da sredstva koja Pokrajinski sekretarijat odobrava za sufinansiranje ove godine iznose nešto preko 378 miliona dinara. To je nešto više od polovine ukupnog iznosa finansija za nove sisteme za navodnjavanje.

Rebalansom pokrajinskog budžeta, Sekretarijat za poljoprivredu će dobiti novih 80 miliona dinara. Tim novcem će pomoći sve poljoprivredne proizvođače koji su konkurisali. Naravno, pre potpisivanja ugovora moraju da ispunjavaju uslove za sufinansiranje kupovine opreme za navodnjavanje. Zainteresovanost poljoprivrednika za pomoć Pokrajinske vlade za investicije za te namene veća je za 40 % nego prošle godine.

Izvor: RTV

 

Prethodni tekst„Al Dahra“ pokreće program obrazovanja mladih poljoprivrednika
Sledeći tekstAfrička kuga svinja: Uticaj na male uzgajivače