Naslovna Poljoprivreda Slabi prinosi višnje i šljive, cena pada

Slabi prinosi višnje i šljive, cena pada

210
0

U topličkom kraju se bliži kraj berbe, a prinosi višnje i šljive su slabiji od prethodne sezone, navode voćari. Krajem vlada nezadovoljstvo zbog niske cene proizvoda i neinteresa države da pomogne malim proizvođačima.

Foto: Pixabay

Toplički prinosi višnje i šljive ispod proseka

Kako tvrde meštani, mnogo je faktora uticalo na to da višnjici ostaju neobrani ove sezone. Navodi se pucanje i trulež plodova, nedostatak suve materije, ali pre svega niska i neisplativa otkupna cena. Ovog leta, ona se kretala od 30 do 50 dinara po kilogramu voćke.

Toplički kraj je poznat nadaleko po svojim prinosima višnje i, u nešto manjoj meri, šljive. Međutim, trenutna situacija nije nimalo povoljna po proizvođače. „Kada se uzme inflacija, rast cena hemijskih preparata, đubriva, goriva i svega što je potrebno da bi se uradio zasad višanja, uz to cena berača koja je bez malo koliko i kilogram višanja jer uzimaju 20 dinara, onda su voćari i ove godine na velikom gubitku,“ naglašava jedan proizvođač iz ovog kraja. „ To će vam reći bukvalno svaki seljak koji iole hoće da živi na selu od svog rada i poljoprivrede. Država nas nije zaštitila od nakupaca i monopolista, voće se bukvalno uzima po nerealno niskoj ceni“

Foto: Pixabay

Neskladi cena

Sagovornik je, na temu cene proizvoda, istakao kako je apsurdno da cena prirodnih proizvoda koji dolaze direktno od domaćih voćara pada u proseku i do 20%. U poređenju s tim, navodi on, cene svega ostalog su skočile i do 50%. „Da li to znači da će naši proizvodi kada se nađu u trgovinama ili na pijaci biti niži od prošlogodišnjih cena? Neće, sve je duplo skuplje samo je otkup pojeftinio. To samo pokazuje kako se država brine o pravim poljoprivrednicima, naročito onim malim domaćinstvima koji se bave proizvodnjom tek da prehrane svoje porodice i ponešto zarade za život. To je od posla na njivi postala nemoguća misija,“ istakao je on.

Za oko dva meseca, na ovom području počinje i berba šljive. Lokalni proizvođači strahuju da se situacija neće mnogo razlikovati od one sa višnjom po pitanju cene i redovne isplate. Pre dve godine, podsetićemo, cena šljive se kretala oko 40 dinara po kilogramu. Danas je primetan pad cene od 50%, gde se ova voća otkupljuje za 20 din/kg.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković je posetila ovaj okrug pre početka berbe. Tim povodom obećane su veće kontrole inspekcijskih službi kako bi se sprečile zloupotrebe otkupljivača prilikom klasiranja. Međutim, klasa voća se vršila paušalno, bez ikakvih ustanovljenih kriterijuma, te su voćari svakako bili oštećeni, naglašavaju lokalni proizvođači.

Izvori: Južne vesti, Politika