Naslovna Blog „Slaninijada“ u Kačarevu: očekuju se rekordi

„Slaninijada“ u Kačarevu: očekuju se rekordi

105
0

U Kačarevu će 15. februara početi 37. „Slaninijada“. Trenutno se obavljaju poslednje pripreme, a organizatori očekuju rekordnu posećenost.

Izvor: Slaninijada zvanična Facebook stranica

Više od 100 domaćinstava u ovom mestu se bavi proizvodnjom dimljenog i sušenog mesa, što nije iznenađujuće s obzirom na to da se ovde već dugi niz godina održava poznata kačarevačka manifestacija „Slaninijada“. U domaćinstvu Lazara Vukovića, pripreme su počele još u novembru kako bi se osigurale dovoljne količine mesa i prerađevina za kupce koji dolaze iz svih krajeva Srbije.

„Slanina, pečenica, suvi vrat, suva kobasica, dimljena kobasica, nešto kulena, standardno radimo, ne širimo puno asortiman. Smatram da radimo odlično i ne bih da previše eksperimentišemo sa ostalim stvarima“, veli Vuković.

Izvor: Slaninijada zvanična Facebook stranica

„Slaninijada“ dočekuje goste širom Srbije

Učešće na „Slaninijadi“ do sada je potvrdilo više od 300 izlagača. Igor Lečić, jedan od organizatora, imao je par izjava da podeli sa lokalnim medijima.

„Imamo potvrđene dolaske najboljih proizvođača kulena iz Srema i Bačke, najboljih proizvođača pršute i šunke iz Zapadne Srbije, imaćemo različite vrste ponuda kobasice iz Istočne Srbije. Ove godine naši posetioci imaće u ponudi dimljene i sušene proizvode od mangulica i moravki. To je stara sorta i postoji veliko interesovanje za ovim vrstama .To je slanina svetskog ranga, bela, mesnata, jako ukusna, zdrava, specifičnog mirisa i arome u samom svetskom vrhu,“ apostrofirao je zadovoljno Lečić.

Izvor: Slaninijada zvanična Facebook stranica

Ovog puta će biti organizovan izbor za najbolju slaninu u kategorijama: industrijska, domaća i zanatska. Uzorci iz različitih krajeva Srbije i bivših jugoslovenskih republika stižu u velikom broju. Smeštajni kapaciteti u Kačarevu su već popunjeni. Turističke organizacije iz mnogih gradova organizuju jednodnevne izlete, i ako vremenski uslovi budu povoljni, očekuje se rekordan broj posetilaca na „Slaninijadi“ koja će se održati od 15. do 18. februara.

Mali istorijat manifestacije

Kačarevci su poznati po svojoj jedinstvenosti. Osim što svaki stanovnik ovog naselja u pančevačkoj opštini nosi originalan nadimak do kraja života i što su poznati po šalama, ovdašnje manifestacije često imaju koren u rivalitetu i inatu.

Izvor: Slaninijada zvanična Facebook stranica

Svetska „Slaninijada“ je jedan od plodova ovog rivaliteta i inata. Sve je počelo u seoskoj kafani 1988. godine, kada je grupa ljudi, raspravljajući o svinjokolju, pripremi mesa i slanine, odlučila da organizuje takmičenje sa degustacijom, kako bi se proglasio pobednik.

Tako je održana prva lokalna „Slaninijada“, a interesovanje za ovu manifestaciju je brzo poraslo. Uskoro su se Kačarevci dosetili da bi takmičenje moglo da privuče učesnike i posetioce iz drugih delova zemlje i sveta, što je dovelo do internacionalizacije ove manifestacije.

Izvor: Slaninijada zvanična Facebook stranica

Turistički klub „Slaninijada“ Kačarevo želi da ova manifestacija donese velike ekonomske koristi za šire područje opštine. Tu spadaju podsticanje proizvodnje svinja, unapređenje kvaliteta proizvoda od mesa, promocija seoskog turizma i razvoj lokalne privrede.

U budućnosti, plan je da „Slaninijada“ postane manifestacija koja će trajati tokom cele zime, privlačeći posetioce iz zemlje i inostranstva. Osim takmičenja i degustacija, planira se osnivanje berze slanine, mesa i mesnih prerađevina, čime bi Kačarevo postalo poznato kao „prestonica slanine“ i doprinelo razvoju zajednice.

Izvori: AgroTV, zvanični sajt Slaninijade