Naslovna Poljoprivreda Slovački farmeri orni da se pridruže protestima poljoprivrednika

Slovački farmeri orni da se pridruže protestima poljoprivrednika

67
0

Slovački farmeri spremni su da se pridruže evropskim kolegama u protestima koji su potresli mnoge zemlje poslednjih nedelja. Ove vesti dolaze direktno iz Slovačke komore  za poljoprivredu i hranu, dodajući da je za to kriv „zeleni fanatizam“ Evropske unije.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Direktive koje štete

SPPK smatra da su Brisel i njegova zelena politika osnovni uzrok problema s kojima se suočavaju evropski poljoprivrednici. To uključuje i poteškoće koje proizilaze iz lošeg upravljanja Slovačkom agencijom za poljoprivredna plaćanja (APA) i nedostatak jasne strategije za implementaciju ZPP-a.

Na primer, APA nije uspela da pravovremeno izvrši direktna plaćanja poljoprivrednicima, što je prvi put u 19 godina članstva Slovačke u EU, i to zbog nespremnosti agencije i prekomernog nacionalnog zakonodavstva.

YouTube Screenshot
Izvor: The Guardian

Evropska komisija je nedavno izašla u susret nekim zahtevima poljoprivrednika, predlažući produženje suspenzije uvoznih dažbina i kvota na ukrajinski poljoprivredni izvoz u EU još godinu dana. Takođe je predložila produženje izuzetka od pravila ZPP-a, koja zahtevaju da farme zadrže zemljište kao neobrađeno do kraja 2024. godine, što će omogućiti poljoprivrednicima iz EU da održe kontinuitet poslovanja.

Kako slovački farmeri planiraju da uzvrate udarac

Ipak, slovački poljoprivrednici smatraju da takve ustupke predstavljaju „lažnu popustljivost“, dok je predsednik SPPK, Emil Mačo, nazvao to „poslednjom kapljicom koja preliva čašu, kako za evropske, tako i za slovačke poljoprivrednike“.

YouTube Screenshot
Izvor: AFP News Agency

On dodaje da su protesti poljoprivrednika, paljenje guma i ispuštanje stajnjaka pred administrativnim centrima u mnogim zemljama EU samo posledica onoga što često proizilazi iz zelenog fanatizma u EU.

U nastavku izjave, Mačo upozorava da su slovački poljoprivrednici spremni da protestuju. Dodaje i da će to učiniti u saradnji s poljoprivrednicima iz Višegradske grupe. Takođe naglašava da će „stotine traktora“ biti izvedene na ulice, što su već učinili poljoprivrednici u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Rumuniji, Poljskoj, Grčkoj, Portugalu i Holandiji.

YouTube Screenshot
Izvor: Global News

Pored toga, Mačo ističe da se oko 5-6% obradivog zemljišta u EU ne koristi. Pritom, mnogi poljoprivrednici više vremena provode u kancelarijama, pokušavajući da ispune besmislene administrativne zahteve EU. Dodaje da se hiljade tona useva, mesa i živine uvozi u Evropu iz drugih delova sveta. Upravo zbog toga poljoprivrednici blokiraju luke. Tako bi, tvrdi Mačo, pokazali da Evropa može da proizvodi hranu i da je i dalje sposobna za izvoz.

Izvor: Euractiv