Naslovna Vesti Slovenija izgubila dugogodišnji vinski spor sa Hrvatskom

Slovenija izgubila dugogodišnji vinski spor sa Hrvatskom

692
0

Opšti sud Evropske unije odbacio je tužbu Slovenije protiv Evropske komisije u „slučaju teran“ vezanom za dugogodišnji vinski spor između slovenačkih i hrvatskih vinara.

Odbačen je zahtev Slovenije da se poništi uredba EU o uslovima za korišćenje termina „teran“ na etiketama hrvatskog vina iz Istre, naveo je evropski sud u saopštenju za medije, a prenosi Seebiz.

Nakon ulaska Slovenije u EU taj naziv se koristio na etiketama nekih slovenačkih vina, najpre kao tradicionalni naziv za vino s Krasa, proizvedeno na određenim vinogorjima, a onda mu je bila priznata i oznaka zaštićenog porekla, navodi se u opširnom opisu spora u obrazloženju presude.

Foto: Pixabay

Evropska komisija je uredbom, koja je stupila na snagu sredinom 2017. godine, odobrila izuzetak po kojem se hrvatski teran iz Istre može prodavati s nalepnicom „Hrvatska Istra – teran“, s tim da naziv vina na etiketi bude ispisan manjim slovima.

Slovenija sada, nakon odbijanja njene tužbe, ima mogućnost da na presudu opšteg suda EU podnese žalbu, ali nije poznato dali će to učiniti.

Tužbu je podnela nekadšnja vlada Mire Cerara, a u martu je formirana nova vlada Janeza Janše, koja se zalaže za mirno rešavanje sporova, navodi se u tekstu.