Naslovna Vesti Sombor – podizanje vetrozaštitnih pojaseva trajaće još nekoliko godina

Sombor – podizanje vetrozaštitnih pojaseva trajaće još nekoliko godina

Na podizanju vetrozaštitnih pojaseva na području grada Sombora radi se već nekoliko godina i do sada je posađeno nekoliko hiljada sadnica.

598
0
Foto: Pixabay

Vetrozaštitni pojasevi veoma su važni za zaštitu njiva, na području garad Sombora već godinama se radi na njihovom podizanju. Nekoliko hiljada sadnica je već posađeno, ali to još uvek nije dovoljno, jer stručnjaci kažu da bi trebalo još 160.000 sadnica kako bi imalo dovoljno stabala u drvoredu.

Iz javnog komunalnog preduzeća “Zelenilo” ističu da su od 2013. godine podigli više od 16 kilometara vetrozaštitnih pojaseva koji su posađeni na 32 hektara. Tako je u Nenadiću podignut drvored dužine oko 5 kilometara, a uz Monoštorski put oko 7 kilometara. Kako navode iz ovog preduzeća, posađeno je 2.200 sadnica topole, a akcija će biti nastavljena i ove godine.

Somborski pokret gorana se uključio u akciju pošumimo Vojvodinu, a to se može ostvariti samo ako se radi na podizanju vetrozaštitnih pojaseva. 

Somborske njive nekada su bile opasane vetrozaštitnim drvoredima koji su zauzimali oko 350 hektara i bili dugi 230 kilometara. Većina tih drvoreda je tokom godine zbog nebrige i nedozvoljene seče uništena.