Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Špargla usred Banata – zeleni hrskavi dragulj svake trpeze

Špargla usred Banata – zeleni hrskavi dragulj svake trpeze

176
0

Tu uz Pančevo, u vikend naselju Ponjavica, zadesila se špargla. Em u zemlji, em u šakama našeg Srđana dok je vodio razgovor. A s kim je vodio razgovor? Pa, „Bolja zemlja“ je imala tu čast da razgovara sa Dragomirom Ivanovićem, jednim od retkih uzgajivača špargle na ovim prostorima.

Ivanović, sem toga što uzgaja šparglu, istrajava na tome da podeli sa ljudima što je više znanja o istoj. Do te mere je posvećen da je objavio i jedan kratki, ali plodni kuvar koji pokriva više recepata upravo sa ovim biljem. Prema njegovim rečima, špargla je em hrana, em lek, em afrodizijak. Efektivna je i kao probiotik i kao prebiotik, a prija bubrezima, pankreasu i inim organima. Čak i trudnice zdravije prolaze kroz devet meseci bremenitosti uz konzumiranje špargle.

Izvor: Bolja zemlja

Indulgencija, potencija i permanencija: benefiti koje špargla nudi

Prema rečima našeg sagovornika, špargla može da se jede i sirova i prerađena. Bela je sasvim dovoljna da se osete benefiti ove biljke, ali je zelena, po njegovom mišljenju, ipak zdravija. I premda je Srđan gustirao samostalno, što je i te kako legitimna opcija, Ivanović je naglasio da ova biljka bolje figurira kao prilog nego kao glavno jelo.

U Srbiji, kako ističe naš sagovornik, se špargla jako malo uzgaja, a manje konzumira. Najveći trenutni izvoznici ovog povrća su Meksiko, Peru, Holandija, Kenija i Portugal. Naravno, tržište postoji, ali je potrebno to omasoviti na pravi način, dodaje on.

Izvor: Bolja zemlja

Naravno, benefiti špargle nisu samo zdravstveni, već i finansijski. Kako Ivanović zdušno naglašava, tretiranje ove kulture je gotovo nepostojeće u Srbiji. Zbog naših uslova i klime, gotovo da nema štetnih korova, insekata ili gljiva koje mogu da unište prinose. Oni svakako postoje u širem svetu, ali ne kod nas, što nam daje prednost u odnosu na velike proizvođače. Ali taj potencijal tek treba da se iskoristi. Ivanović se nada da će se to poboljšati osnivanjem udruženja uzgajivača špargle, koke je na dobrom putu da se ostvari.

Nego, skoknite der na naš YouTube kanal nabrzaka. Tu možete da čujete još mudrih i trezvenih stvari koje je naš sagovornik podelio. I upamtite – špargla je bilje u koje vredi investirati, ali i koje vredi probati!