Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija SPREG samo napred! Otvoren 19. Sajam privrede Zapadne Srbije

SPREG samo napred! Otvoren 19. Sajam privrede Zapadne Srbije

83
0

Devetnaesto izdanje Sajma privrede zapadne Srbije, poznatog kao SPREG, započelo je u tržnom centru „Omni centar“ u Valjevu. Otvoren u četvrtak, ovogodišnji SPREG figurira pod sloganom „Ovde stvaramo vrednosti“.

Izvor: Sajam privrede SPREG – zvanični Fejsbuk profil

Među organizatorima SPREG-a spadaju:

  • Regionalna asocijacija malih i srednjih preduzeća zapadne Srbije
  • izvršni organizator valjevska agencija „Gatti“
  • kao partner, valjevska kompanija „Europrom“
  • kao drugi partner, Domaći trgovački lanac.

Prema izjavi predstavnika organizatora, poznatijih pod imenom „spergovi“, Sajam okuplja 162 izlagača iz celog Srbije na preko 90 štandova. Samo po tim brojkama, ovo je najveća sajamska manifestacija regionalnog karaktera u zemlji, izvan Beograda i Novog Sada. Izlagači dolaze iz više od 25 opština i gradova Srbije. Oni predstavljaju svoje proizvode i usluge na izložbenom prostoru od 4.000 kvadratnih metara raspoređenom u dve hale i na otvorenom prostoru. Preko polovine izlagača pripada sektoru proizvodnje.

Nezapamćeni uspeh SPREG manifestacije

Na izložbenom prostoru sajma SPREG predstavljaju se proizvođači iz prehrambene industrije. To uključuje zanatske pivare, vinarije i poljoprivredna gazdinstva. Predstavljaju se i proizvođači i trgovci alatima za poljoprivrednu i baštensku proizvodnju, mašinama za preradu hrane i opremom za trgovinu. Poseban segment izložbe obuhvata opremu za unapređenje energetske efikasnosti u industrijskim objektima i domaćinstvima.

Izvor: Sajam privrede SPREG – zvanični Fejsbuk profil

U hali 2 sajma SPREG, pod sloganom „Domaća priča“, Domaći trgovački lanac (DTL), koji okuplja 13 regionalnih trgovinskih lanaca iz celog Srbije, u saradnji s valjevskom kompanijom „Europrom“, članicom DTL-a, ugostio je 37 izlagača, svoje poslovne partnere. Na otvorenom prostoru ispred hala „Omni centra“, sajam SPREG pružio je priliku izlagačima traktora, poljoprivredne mehanizacije, opreme za navodnjavanje, rasadničarima, kao i ovlašćenim zastupnicima četiri poznata brenda automobilske industrije.

Miroljub Aleksić, potpredsednik Privredne komore Srbije, svečano je otvorio sajam, istakavši da je trgovinu prepustili stranim investitorima, ali da DTL pruža domaćim proizvođačima priliku da se istaknu, s obzirom na to da ima gotovo 800 maloprodajnih objekata koji služe kao kanal za promociju njihovih proizvoda. „Svi oni rade za našu decu i to bi trebalo da bude pravac koji bi ova država trebalo da podrži“, naglasio je.

Izvor: Sajam privrede SPREG – zvanični Fejsbuk profil

Obrad Popović, direktor DTL-a, naglasio je da ovaj lanac tradicionalno podržava domaće proizvođače, bez obzira da li su nacionalnog porekla ili lokalni. Poručio je da svaki kupac može očekivati bogatu ponudu domaćih proizvoda kada poseti njihove prodavnice, te da žele da podstaknu svest potrošača o tome kako njihov izbor proizvoda doprinosi razvoju zajednice i promoviše ekonomski patriotizam.

Prateći program sajma SPREG obuhvata Prolećni sajam zapošljavanja, organizovan od strane valjevske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, radionice starih zanata u organizaciji Turističke organizacije Valjevo, kao i manifestaciju „Dan dobrih ukusa“, koju organizuje „Agrorazvoj – Valjevska dolina“. Grad Valjevo je pokrovitelj sajma.

Izvor: Politika