Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Srbija dobija biodistrikt! Prvi ove vrste u Jugoistočnoj Evropi

Srbija dobija biodistrikt! Prvi ove vrste u Jugoistočnoj Evropi

120
0

Biodistrikt kao koncept održivog razvoja, u kojem sarađuju lokalni proizvođači, potrošači, javne institucije, udruženja, može značiti Srbiji. Ovo su saopštili organizatori konferencije „Biodistrikti kao model za podsticaj organske proizvodnje i lokalnog ekonomskog razvoja“.

Image by freestockcenter on Freepik

Šta je biodistrikt?

U najkraćim crtama, biodistrikt je koncept održivog razvoja koji podrazumeva snažnu teritorijalnu umreženost i saradnju ključnih aktera u proizvodnji hrane. Srbija će uskoro postati prva zemlja u jugoistočnoj Evropi u kojoj će ovakav koncept postati stvarnost, kako se navodi u saopštenju. Biodistrikt predstavlja određeno područje u kojem lokalni proizvođači, potrošači, javne institucije, udruženja, turističke organizacije i ugostitelji sarađuju i međusobno se povezuju. Cilj im je održivo upravljanje lokalnim resursima. A glavni fokus je na najefikasnije iskorišćavanje potencijala tog specifičnog područja.

Prodekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Vladan Bogdanović, istakao je da je nedavno usvojeni pojam biodistrikta privukao značajnu pažnju međunarodnih i domaćih stručnjaka. Naglasio je da su znanje i inovacije od suštinskog značaja za postizanje održivog razvoja u agroindustriji.

Image by Kireyonok_Yuliya on Freepik

„Biodistrikt kao koncept održivog razvoja može za Srbiju da bude izuzetno značajan, jer naša zemlja ima prirodne uslove za korišćenje lokanih resursa na optimalan, efikasan i održiv način uz upotrebu lokalnih znanja, domaćih sorti i autohtonih rasa domaćih životinja,“ naglašava Bogdanović.

Koncept biodistrikta sve popularniji kod nas

Pomoćnica ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Vedrana Ilić, izjavila je da je u protekloj godini u Srbiji postojao intenzivan razgovor o biodistriktima. To se dogodilo pretežno zbog truda udruženja „Serbia Organica“. Ono se zalagalo da ovaj koncept, koji je razvijen u zemljama Evropske unije i širom sveta, bude prilagođen našem podneblju. Kako je naglasila, on u Srbiji prirodno i pripada.

Image by Freepik

Na konferenciji koju je organizovao GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH), u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, Nacionalnom asocijacijom za razvoj organske poljoprivrede – „Serbia organica“ i Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu, iznete su optimistične procene koje naglašavaju snažan potencijal biodistrikta.

Izvor: Nova ekonomija

Prethodni tekstOsiguranje – zašto ga poljoprivrednici i dalje izbegavaju?
Sledeći tekstDruga besplatna obuka za korisnike javnog poziva Projekta konkurentne poljoprivrede