Naslovna Vesti Srbija i Jermenija: diskusije o ruralnom razvoju Vojvodine

Srbija i Jermenija: diskusije o ruralnom razvoju Vojvodine

84
0

Da Srbija, i uže Vojvodina, ostvaruje uspehe na međunarodnom terenu je evidentno; Jermenija je tek najnovija karika tog lanca boljitka. Slično poput recentnih razgovora sa predstavnicima Kenije, ove nedelje desila se još jedna međunarodna razmena ideja, ovaj put sa predstavnicima iz Jermenije. A ovako se sve to odvijalo.

Izvor: Pokrajinska vlada

Ono kad Vojvodina i Jermenija razmene iskustva

Podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Aleksandar Panovski, i njegov kolega, pomoćnik Mladen Petreš, susreli su se u zgradi Pokrajinske vlade s delegacijom iz Jermenije, koja je uključivala predstavnike relevantnih državnih institucija odgovornih za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj.

Delegacija iz Jermenije je u poseti našoj zemlji u trajanju od dva dana, s namerom da stekne uvid u funkcionisanje lokalnih akcionih grupa i sistem podrške održivom ruralnom razvoju u Republici Srbiji i Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

Izvor: Pokrajinska vlada

Tokom tog susreta, Panovski je prezentirao gostima iz Jermenije politiku koja se odnosi na razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini. Naglasio je da Pokrajinska vlada i nadležni sekretarijat prate nacionalnu strategiju i preduzimaju mere podrške u tim sektorima. Panovski je dodao da je na pokrajinskom nivou u tekućoj budžetskoj godini izdvojeno 1,4 milijarde dinara za podršku poljoprivrednim gazdinstvima, zemljoradničkim zadrugama i poljoprivrednim preduzećima kroz različite mere podrške.

Ključ u razvoju rurala: kako odavde nadalje napred?

Na današnjem sastanku, Panovski je naglasio da se većinski deo sredstava za ruralni razvoj usmerava ka podršci startapima i mladim poljoprivrednicima, kao i ka diversifikaciji ekonomskih aktivnosti u poljoprivrednim gazdinstvima. Takođe je istakao podršku raznim manifestacijama širom pokrajine. Poseban fokus razgovora bio je na radu poljoprivrednih stručnih stanica, koji se finansira iz pokrajinskog budžeta.

Izvor: Pokrajinska vlada

Pomoćnik Mladen Petreš je naglasio da u Vojvodini trenutno funkcioniše 12 poljoprivrednih stanica. Sve one pružaju stručnu podršku poljoprivrednicima s ciljem zaštite useva i unapređenja poslovanja. Delegacija iz Jermenije uključuje:

  • zamenike guvernera regiona Lori i Tamuš
  • predstavnike Odbora za poljoprivredu Narodne skupštine Jermenije
  • predstavnike ministarstava privrede, teritorijalne uprave i infrastrukture
  • predstavnike Poljoprivrednog fakulteta.

Izvor: RTV