Naslovna Poljoprivreda Srbija i Kina napred sa 29 novih sporazuma: industrija, agrar i sve...

Srbija i Kina napred sa 29 novih sporazuma: industrija, agrar i sve između

618
0

Srbija i Kina će potpisati bezmalo 29 novih sporazuma o saradnji, najavio je Ministar finansija Siniša Mali u jučerašnjoj izjavi za medije. Pritom je dodao i da će nastupiti jedna pozamašna investicija u jednoj veoma perspektivnoj oblasti o kojoj će biti više reči danas.

Izvor: Vlada Republike Srbije – zvanična Instagram stranica

Mali je rekao za RTS da je razgovor s Si Đinpingom prilika za sumiranje svih postignuća u prethodnom periodu. On je podsetio da je i sam Si u autorskom tekstu u „Politici“ pisao o uspešnoj saradnji Kine i Srbije, ističući projekte poput Železare Smederevo, brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu, kao i druge kineske investicije i fabrike u Srbiji. Mali je naglasio da oni nastoje održavati dobre odnose sa Kinom, koja se, prema njihovom iskustvu, ne meša u unutrašnje političke stvari već se fokusira na projekte koji donose korist građanima Srbije.

Kina spremna da investira u Srbiju (poljoprivreda jedna od ključnih oblasti)

Mali je naglasio da kineske fabrike zapošljavaju ljude u Srbiji, redovno isplaćuju plate, poreze i doprinose, te doprinose izvozu. Dodao je da je izvoz Srbije prošle godine premašio 40 milijardi evra, a da je veliki deo kineskih investicija usmeren upravo na izvoz. On je opisao situaciju kao dobitnu za obe strane. Mali je istakao rast izvoza, smanjenje nezaposlenosti i punjenje budžeta kao priliku za nove investicije i dalje povećanje plata i penzija.

Izvor: Siniša Mali – zvanična Instagram stranica

Takođe je naglasio da je Srbija posvećena daljem privlačenju investicija, ali i razvoju veštačke inteligencije i inovacija, najavljujući potpisivanje mnogih sporazuma tokom narednog dana. „Imamo 29 sporazuma koji se potpisuju u prisustvu oba predsednika, kao i komercijalne sporazume između privatnih kompanija u oblasti zdravstva, biotehnologije, poljoprivrede i u drugim sektorima, koji će doprineti daljem rastu Srbije i otvaranju najvećeg i verovatno najpotentnijeg tržišta u svetu u ovom trenutku“, apostrofirao je Mali.

Mali je napomenuo da će prvi deo Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom stupiti na snagu 1. jula. Na pitanje kako će država zaštititi srpske proizvođače, ministar je naglasio da je Srbija pažljivo analizirala svaki proizvod obuhvaćen sporazumom. Dodao je da je cilj države bio olakšati uvoz i smanjiti cene proizvoda koji doprinose daljem rastu i razvoju srpske industrije, istovremeno štiteći one proizvode koji su najmanje konkurentni.

Izvor: Siniša Mali – zvanična Instagram stranica

„Mi smo se trudili da omogućimo uvoz onih proizvoda gde ne postoji domaća proizvodnja. Tako smo i radili, gde ne postoji domaća proizvodnja u ovom trenutku, ne ugrožavate nikoga. Samo što jeftinijim uvozom možete da utičete na to da cena tih proizvoda ide dole“, izjavio je Mali.

Srbija i njena trajektorija napred

U nastavku izjave, Mali je naglasio da sporazum ima tri faze primene u narednih 15 godina, pri čemu prva faza počinje 1. jula, sledeća za 5 godina, a poslednja za 10 godina. Mali smatra da postoji dovoljno vremena za prilagođavanje cele srpske ekonomije tom procesu. Takođe je podsetio da Srbija ima sporazume sa CEFTA, EU, Evroazijskom unijom, Turskom, te da je u procesu pregovora sa Egiptom, Južnom Korejom i UAE.

Izvor: Vlada Republike Srbije – zvanična Instagram stranica

Mali je istakao da Srbija ne vidi protekcionizam kao rešenje. On smatra da se okretanjem protekcionizmu, države na duži rok dovode u nepovoljan ekonomski položaj. „Zamislite da sve što proizvedemo ovde, može da ide u Kinu bez tih carina. Ogroman potencijal za našu poljoprivredu i za razne druge grane, kao što je farmaceutska“, istakao je Mali. „Ovaj sporazum o slobodnoj trgovini je najveća razvojna šansa naše privrede u narednih 10 do 15 godina“.

Istakao je značajne ekonomske i političke aspekte posete kineskog predsednika Sija. Pritom je naglasio prisutnost snažnog poverenja i poštovanja teritorijalnog integriteta između dve zemlje. Mali je naveo primer podrške Srbije politici „jedne Kine“, dok Kina ne priznaje tzv. Kosovo.

Izvor: Vlada Republike Srbije – zvanična Instagram stranica

„Ekonomija je za nas prioritet, zato što želimo da nam se Srbija razvija. Da nam rastu plate. Da nam rastu penzije. Da svako malo otvaramo nove kilometre autoputeva, brzih pruga… Tvrdim da je dolazak Si Đinpinga par ekselans šansa za Srbiju, veliki simbol saradnje sa najmnogoljudnijom i najpotentnijom zemljom kada je ekonomija u pitanju. I s obzirom na njihov trend rasta i razvoja, nama otvara ogromne šanse u narednim godinama“, zaključio je Mali.

Izvor: Politika