Naslovna Poljoprivreda Srbija i Sao Tome i Prinsipe: odnosi nikad bolji

Srbija i Sao Tome i Prinsipe: odnosi nikad bolji

69
0

Srbija i Demokratska Republika Sao Tome i Prinsipe imaju sve bolju političku i bilateralnu saradnju, kao i sve češće međusobne posete zvaničnika. Ovo je izjavila premijerka srbije Ana Brnabić na jučerašnjem sastanku zvaničnika dve zemlje.

Brnabić je istakla novinarima da, nakon sastanka sa predsednikom Vlade Demokratske Republike Sao Tome i Prinsipe, Patrisom Emerijem Trovoadom, smatra da postoje pozitivni temelji za buduću saradnju između dve države. Takođe je podsetila da su u februaru 2022. godine dve vlade potpisale okvirni sporazum o saradnji. Iste godine je sklopljen i Memorandum o razumevanju u oblasti poljoprivrede.

Izvor: Zvanični sajt Vlade Republike Srbije

Kako će Srbija i Sao Tome i Prinsipe produbiti odnose u narednom periodu?

U septembru 2023. godine, kako je precizirala Brnabić, potpisan je sporazum o saradnji u oblasti odbrane. Ona izražava očekivanje da će već u narednim danima biti potpisan sporazum o saradnji u oblasti turizma. Potpisivanje je upriličeno tokom održavanja Sajma turizma u Beogradu.

Premijerka je naglasila da se Srbija, kao prijateljska zemlja, trudila da pomogne Sao Tome i Prinsipe kada god je to bilo potrebno. Ona podseća da smo im 2022. godine uputili jednokratnu novčanu pomoć od 100.000 dolara za sanaciju posledica poplava, kao i donaciju od 100 tona brašna i 100 tona ulja.

Izvor: Zvanični sajt Vlade Republike Srbije

Brnabić dodaje da je Srbija 2023. godine poslala i humanitarnu pomoć u vidu 20 tona semenskog kukuruza iz Instituta za kukuruz „Zemun polje“. Najavljuje sastanak premijera Trovoad s predstavnicima Instituta za kukuruz „Zemun polje“ tokom posete Srbiji. Cilj je, uz podršku organizacija poput FAO, preneti znanje o semenskom materijalu i pružiti podršku u razvoju održive poljoprivrede. Brnabić ističe da bi se na ovaj način moglo proširiti dobro poznavanje naših instituta širom afričkog kontinenta.

Ohrabrujući znaci saradnje

U nastavku izjave, Brnabić je apostrofirala da je Srbija, kada je reč o tehnologiji u poljoprivredi, među najnaprednijima na evropskom kontinentu. To mesto je zaslužila zahvaljujući naučnom institutu za digitalizaciju u poljoprivredi BioSens.

YouTube Screenshot
Izvor: SremskaTelevizija

Premijerka je naglasila nameru da ove tehnologije stave na raspolaganje partnerima i da preko takvih platformi prikažu tehnološke mogućnosti koje Srbija i njeni naučnici mogu pružiti drugim zemljama, otvarajući tržišta za naše naučne institute i privrednike.

Osim toga, Brnabić je napomenula da je turizam jedna od najbrže rastućih oblasti u DR Sao Tome i Prinsipe. Premijerka je izjavila da postoji dobra i konkretizovana saradnja između dve države. Naglasila je i konkretne planove za saradnju u oblastima poput digitalizacije javne uprave, poljoprivrede i bezbednosti hrane, domena odbrane i obrazovanja.

Izvor: Expo Belgrade 2027 zvanični sajt

Što se tiče projekta „Svet u Srbiji“, ponuđeno je 17 stipendija Sao Tome i Prinsipe. Pri tome su čak šest stipendija iskorišćene. Taj potez premijerka ocenjuje kao ohrabrujući znak intenziviranja odnosa i unapređenja saradnje. Brnabić je izrazila zahvalnost premijeru Sao Tome i Prinsipe na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na podršci koja je doprinela dobijanju dodatnih glasova afričkih zemalja za organizaciju izložbe „EXPO 2027“ u Beogradu.

Izvor: Zvanični sajt Vlade Republike Srbije