Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Srbija i Uganda partneri sa uklapajućim ekonomijama, tvrde čelnici

Srbija i Uganda partneri sa uklapajućim ekonomijama, tvrde čelnici

290
0

Srbija i Uganda hrabro grade novu budućnost kao ekonomski partneri, što je potpisivanje dva ključna dokumenta o razumevanju i saradnji u oblasti poljoprivrede i turizma. Dokumenti su potpisani tokom posete predsednika Ugande Joverija Musevenija Srbiji i njegovog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prvi od ključnih dokumenata je Memorandum o razumevanju između ministarstava poljoprivrede Srbije i Ugande. Dokument se odnosi na saradnju u promovisanju klimatskih, pametno održivih praksi, te prehrambene sigurnosti i podsticanja saradnje i razvoja tehnologije. Potpisnici Memoranduma su državni ministar u Ministarstvu poljoprivrede, stočarstva i ribarstva  Ugande Ruamiro Brajt Kanjontore i ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Srbije Jelena Tanasković.

YouTube Screenshot
Izvor: NEWSUPDATES – STAMZNOW

Memorandum o razumevanju između ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Ministarstva za trgovinu, industriju i kooperaciju Ugande je drugi ključni dokument potpisan tokom posete predsednika Musevenija Srbiji. Potpisnici istog su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Ugande Harijeta Nabazi i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović.

Saradnja stara već decenijama

Saradnja između dve zemlje nije nova. Kako u zajedničkom članku za Euronews ističu šef komiteta za savetovanje predsednika Ugande Odrek Rvabvogo i trgovinski predstavnik Ugande za jugoistočnu Evropu Bratislav Stoiljković, Srbija i Uganda sarađuju još od dana formiranja Pokreta nesvrstanih, dok je Srbija još uvek bila deo Jugoslavije. Podsećamo da Uganda ove godine preuzima presedavanje nad Pokretom.

YouTube Screenshot
Izvor: NEWSUPDATES – STAMZNOW

Ovim sporazumom, Uganda ima velike koristi od Srbije na polju izvoza. Kako se navodi u članku, naša zemlja ovoj afričkoj republici nudi jedinstven prolaz ka teško dostupnim tržištima. U jedinstvenoj poziciji potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU, Turskom i UAE, mi Uganđanima, i Afrikancima uopšte, nudimo jedinstvenu ulaznu tačku za sirove proizvode kao i prehrambenu robu. Kafa i kakao su među najključnijim od dotičnih proizvoda.

„Kada se uspostavi direktna transportna veza između Beograda i ključnog transportnog čvorišta Ugande, Entebea,“ navodi se u članku. „Što aviokompanije ove dve zemlje nameravaju da urade kroz sporazum sledeće godine, postojaće nova, direktna komercijalna i kargo ruta od Afrike do Evrope, i dalje svim regionalnim partnerima Srbije.“

YouTube Screenshot
Izvor: NBS Television

Srbija takođe ima benefit od novog sporazuma. Podsećamo da Uganda ima jedno od najbrže rastućih medijskih tržišta na svetu. Dotično tržište trenutno pokreće stanovništvo sa prosečnom starošću od 17 godina. Naš medijski sektor, uključujući i filmsku i TV industriju, dominira Balkanom. Međutim, prostor za širenje je mali.

Srbija i Uganda: „Sporazum ima savršenog smisla“

Kako navode Rvabvogo i Stoiljković , ekonomije dve zemlje se uklapaju. Samim tim, mogu da se dopunjuju proizvodima koje druga zemlja nema, poput ananasa, banane i kafe koji u Srbiji ne mogu da uspevaju. Uzevši to u obzir, zaključak je da Srbija i Uganda nisu konkurenti na globalnom tržištu i kao saradnici mogu mnogo toga jedna drugoj da ponude.

TEKST ORIGINALNO NAPISAN 10. AVGUSTA 2023. GODINE

Izvor: Euronews

Pogledajte i: Srbija i Uganda sarađuju u oblasti poljoprivrede i turizma