Naslovna Poljoprivreda Srbija i Uganda sarađuju u oblasti poljoprivrede i turizma

Srbija i Uganda sarađuju u oblasti poljoprivrede i turizma

302
0

Srbija i Uganda će zvanično međusobno sarađivati u oblasti poljoprivrede i turizma, naglašava se u zvaničnom saopštenju Vlade Srbije. Predstavnici Vlade Republike Srbije i Vlade Ugande su, posle sastanka predsednika dveju zemalja Aleksandra Vučića i Joverija Kagute Musevenija, potpisali dva dokumenta o razumevanju i saradnji.

Memorandum o razumevanju između ministarstava poljoprivrede Srbije i Ugande potpisali su ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije Jelena Tanasković i državni ministar Ministarstva poljoprivrede, stočarstva i ribarstva Ugande Ruamiro Brajt Kanjontore. Dotični memorandum se odnosi na saradnju u promovisanju klimatskih pametno održivih praksi, te prehrambene sigurnosti i podsticanja saradnje i razvoja tehnologije.

YouTube Screenshot
Izvor: NEWSUPDATES – STAMZNOW

Sem ovog, potpisan je i Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Ministarstva za trgovinu, industriju i kooperaciju Ugande. Ovaj dokument su potpisali resorni ministri dveju zemalja Tomislav Momirović i Harijeta Nabazi.

Izvoznici iz Ugande su boravili u Beogradu prethodnih par dana, u potrazi za investitorima na polju kafe, voća, povrća, sveže hrane i mnogih drugih sektora, javlja „NBS Television“ iz Ugande. Potpisani ugovori, kako navode iz ove medijske kuće, vrede na desetine miliona dolara. Domaći investitoru su vodili predgovore sa proizvođačima iz Ugande, propraćene potpisivanjima pisama o namerama za kupovinu.

YouTube Screenshot
Izvor: NBS Television

„Uganda Connect“ u Beogradu

Tokom svoje zvanične posete srpskoj prestonici, predsednik Museveni je zvanično otvorio čvorište robe iz rodne zemlje „Uganda Connect“. Svoje aktivnosti je aktivno izveštavao putem društvenih medija. „Zvanično sam otvorio Uganda Trade Hub (Uganda Connect) u gradu Beogradu. Srećan sam jer ovo čvorište dodatno jača naše bilateralne odnose i otvara put proizvodima Ugande u regionu Balkana, posebno našoj prerađenoj kafi,“ istakao je predsednik Museveni na svom Instagram profilu.

Povodom svog boravka u Srbiji, predsednik Ugande se zahvalio Predsedničkom savetodavnom komitetu za izvoz i industrijski razvoj što su omogućili Ugandi da postigne ovu važnu prekretnicu za plasiranje svojih proizvoda na svetsko tržište.

YouTube Screenshot
Izvor: Tambo TV Online

Putem druge objave, obratio se direktno građanima Srbije. „Pozivam Srbe da sarađuju sa nama u dodavanju vrednosti našim poljoprivrednim sirovinama kao što su kafa, čaj i kakao, između ostalog. Afrikanci imaju mnogo problema jer ne dobijaju pravu vrednost od njenih proizvoda. Gubimo mnogo novca jer ne dodajemo vrednost ovim proizvodima,“ istakao je predsednik Museveni. Po njegovim rečima, za razliku od zapadnih tržišta koja su zainteresovana samo za sirovine, Srbija je otvorila vrata Ugandi za plasiranje njenih prerađenih prehrambenih proizvoda.

Goruće pitanje oporezivanja prerađene kafe je takođe istaknuto. Predsednik Museveni je naglasio da je o dotičnom problemu razgovarao sa predsednikom Vučićem. Kako je istakao predsednik Srbije, razmotriće dodatni problem i biće daljih diskusija tokom njegove posete 19. Samitu Pokreta nesvrstanih. Samit će se održati u Ugandi tokom januara 2024. godine.

Izvori: Vlada Srbije, Danas, NBS Television