Naslovna Poljoprivreda Srbija ima šećerane, potrebno više površina pod repom

Srbija ima šećerane, potrebno više površina pod repom

500
0

U Srbiji trenutno posluju dve najjače šećerane u regionu, od sveukupno 12 kompanija koje se bave proizvodnjom šećera, navodi Udruženje za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije. Po zvaničnim podacima bonitetne kuće „CompanyWall“, na samom vrhu proizvodnje šećera u Srbiji su „Suneko“ i „Hellenic Sugar Industry“, prenosi portal „AgroFin“.

„Srpske šećerane jedne od retkih koje posluju regionalno“

Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju, istakao je u izjavi za Biznis.rs neke osnovne podatke vezane za proizvodnju šećera u Srbiji u 2023. godini. „Spadamo u kategoriju izvoznika šećera, mada ga i uvozimo,“ naglasio je Bogunović. „S obzirom na to da je šećer od šećerne trske jeftiniji od onog koji se dobija od šećerne repe.“ Podsetio je da je proizvodnja šećera u Srbiji u 2020. godini iznosila oko 300.000 tona. „Domaća proizvodnja šećera je u padu od 2016. i 2017. godine, kada je bila veća od 500.000 tona,“ dodao je sekretar.

Po njegovom savetu, podsticaji za proizvodnju šećera bi bili od primetne pomoći, kako uzgajivačima tako i prerađivačima. Cifra koju navodi za održanje domaće proizvodnje je 35.000 dinara po zasađenom hektaru. „Naše šećerane su retke koje posluju u regionu. Hrvatska ima samo jednu  koja je opstala tako da, iako su imali velike podsticaje, nisu uspeli da ih sačuvaju,“ dodao je Bogunović. Apostrofirao je da je domaćim proizvođačima važno da se sirovina pravi i prerađuje na „našem terenu“.

šećerna repa
šećerna repa

Proizvođača i više nego dovoljno

Bogunović je tokom izjave skrenuo pažnju na činjenicu da Srbija ima i više nego dovoljno fabrika za proizvodnju šećera. Međutim, povećanje površina gde je šećerna repa zasađena bi značilo domaćim proizvođačima. „Ako se povećaju površine i podiže kvalitet proizvodnje, onda postoji mogućnost i da se održimo na tom tržištu,“ dodao je. „I tokom pandemije  korona virusa smo imali mogućnost za proizvodnju alkohola jer smo se oslanjali na domaću proizvodnju šećera. Da toga nije bilo, veliko je pitanje  kako bi se sve odvijalo na domaćem tržištu.“

Prema podacima navedenim za Biznis.rs, domaće tržište šećera je pod uticajem rasta cena na globalnom nivou. Dotični rast beleži svoj cenovni maksimum u poslednjih deset godina. Stručnjaci ocenjuju i da su povoljna kretanja omogućila domaćoj industriji da u ovoj godini ponudi otkupnu cenu repe od 52 evra po toni. Pogodnosti pri nabavci repromaterijala i stimulacije za proizvođače šećerne repe su se takođe pojavile.

TEKST ORIGINALNO NAPISAN 07. AVGUSTA 2023. GODINE

Izvor: AgroFin