Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Srbija – Nadležni najavljuju projekat sadnje milion stabala

Srbija – Nadležni najavljuju projekat sadnje milion stabala

Jedno zasađeno drvo mnogo znači, a milion stabala je pravo bogatstvo.

290
0
Foto: Pixabay

Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa “Egzitom” pokreće veliki dugogodišnji projekat sadnje milion stabala. Njihov zajednički cilj je da pošumljavanjem smanje emisiju ugljen-dioksida i efekat staklene bašte. Glavna ideja je da se uključe i zemlje regiona kako bi zajedničkim snagama došli do cilja.

Ministar, Goran Trivan, pozvao je sve institucije, fakultete, škole, civilni sektor i medije da se pridruže i uključe u ovaj veliki projekat.

“U kontekstu klimatskih promena pitanje biodiverziteta postaje najvažnije planetarno pitanje i sadnja drveća i pošumljavanje je jedan od najboljih, najvažnijih i najubedljivijih načina  da pokažemo da, čuvajući i unapređujući biodiverzitet sprečavamo posledice klimatskih promena i brinemo za budućnost i planete i budućih generacija. Sadnja drveća je način da ukažemo javnosti da u tehnokratskom vremenu uništavanja planete, u kome civilizacija učestvuje preko dva veka, možemo da projektujemo bolju i zdraviju budućnost života na Zemlji“, rekao je ministar Goran Trivan.

On je simboličnom sadnjom stabla kedra u Botaničkoj bašti “Jevremovac”, učestvovao u akciji sadnje 12 stabala, kojom se, uz finansijsku podršku Ministarstva zaštite životne sredine, obnavlja i unapređuje biodiverzitet tog jedinstvenog zaštićenog područja od izuzetnog naučnog i obrazovnog značaja. 

U prethodne dve godine u Srbiji je pošumljeno 280 hektara,  a ove godine je raspisan konkurs kojim se finansijski podržava pošumljavanje.