Naslovna Poljoprivreda Srbiji treba zakon za smanjenje troškova agrarne proizvodnje

Srbiji treba zakon za smanjenje troškova agrarne proizvodnje

393
0

Agroekonomista Milan Prostran izjavio je za Novu Ekonomiju da je Srbiji neophodan zakon koji će obuzdavati troškove proizvodnje u poljoprivredi, koji su primetno narasli u poslednje dve godine. Zakonom bi, kako navodi, bilo regulisano koliki će biti regres za veštačko đubrivo koji bi država isplaćivala agrarnim proizvođačima.

Foto: Pixabay

Zakon nužniji od privremenih mera

Po Prostranovim rečima, nadležni organi pokušavaju da utiču na trenutne proizvodne troškove. Međutim, to rade privremenim pravnim aktima za koje on smatra da su nedelotvorni. „Ja sam uvek govorio – donesite sistemski zakon kojim ćete ‘napasti’ troškove proizvodnje. Ali ne ovako uredbama (kako se inače radi). Poljoprivreda dugo ima i imaće taj problem,“ istakao je Prostran.

Poljoprivrednici, kako pominje Prostran, će smanjiti proizvodnju u predstojećem periodu ukoliko se ne donese zakon za smanjenje troškova. Proizvodnja će opasti zbog smanjenja đubriva, neadekvatne obrade zemljišta ili zbog upotrebe tzv. „semena sa tavana“. Sa sve niskim prinosima, ocenjuje Prostran, to će imati bumerang efekat na ekonomiju. „Zato nam je potreban zakon. (Njima bi se) utvrdili relativni odnosi podrške države za svaki od tih inputa, na primer da će se đubrivo regresirati 30 do 40 odsto. Sve zavisi od proračuna. A onda se svake godine donosi odluka o obezbeđenju sredstava u budžetu za realizaciju tog zakona,“ zaključio je Prostran.

Image by Freepik

Inpute, tj. troškove agrarne proizvodnje, je znatno teže obuzdati kada ne postoji primetna domaća proizvodnja veštačkih đubriva, naglašava Prostran. Isti je slučaj kada pomanjkava adekvatna poljoprivredna mehanizacija na poljima, što je u Srbiji nažalost slučaj.

Reč iskustva

Podsetićemo da je Milan Prostran diplomirao agrarnu ekonomiju 1971. godine. I dan-danas slovi za jednog od najvećih stručnjaka za poljoprivredu i agroekonomsku analitiku u regionu.

Njegova karijera je bogata iskustvom unutar struke. Prostran je bio pomoćnik predsednika Saveznog komiteta za poljoprivredu, potom pomoćnik saveznog sekretara za poljoprivredu SFRJ, te podsekretar u Saveznom ministarstvu za poljoprivredu i Saveznom ministarstvu za privredu. Obavljao je i funkciju sekretara za poljoprivredu u Privrednoj komori Jugoslavije, a potom i u Privrednoj komori Srbije. Tokom svoje karijere objavio je veći broj radova u naučnoj i stručnoj periodici. Učestvovao je u pisanju većeg broja planskih dokumenata u oblasti poljoprivrede. Sem pisanja, figurirao je i kao recenzent različitih studija u sklopu njegove struke.

Izvor: Nova Ekonomija