Naslovna Blog „Srbobranska brazda“ će se održati 26. avgusta

„Srbobranska brazda“ će se održati 26. avgusta

329
0

Sad već 24. po redu, etablirana manifestacija „Srbobranska brazda“ će se održati 26. avgusta, stoji u obaveštenju na portalu Opštine Srbobran.

Nagrade i kategorije

„Cilj manifestacije je propagiranje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje i poljoprivredne mehanizacije, kao i neposredna razmena iskustava i saznanja u oblasti poljoprivrede,“ ističe Tešanović u obaveštenju. Prema propozicijama navedenim na sajtu Opštine, pravo učešća imaju svi traktoristi. Prijavljeni učesnici mogu se nadmetati bez obzira na pol, starost i na to da li su zaposleni u poljoprivrednom preduzeću, zemljoradničkoj zadruzi ili su samostalni poljoprivredni proizvođači. Takmiči se u oranju strništa na 25 cm dubine, lakim i teškim traktorima po sledećim kategorijama:

  • laka A, odnosno jednobrazdni i dvobrazdni plugovi;
  • srednja B, odnosno trobrazdni klasični plugovi ili plugovi obrtači;
  • teška C, odnosno četvorobrazdni klasični plugovi, te višebrazdni klasični plugovi ili plugovi obrtači.
YouTube Screenshot
Izvor: Srbobran Net

Bitno je naglasiti da za učešće u takmičenju nije potrebna kotizacija. Pobednicima su obezbeđene i adekvatne novčane  nagrade, po sledećim kategorijama:

  • mesto – 25.000 dinara
  • mesto – 20.000 dinara
  • mesto – 15.000 dinara.

Takmičenje u kuvanju kotlića-svinjski gulaš se po prvi put organizuje u istoriji „Srbobranske brazde“. Po propozicijama navedenim u obaveštenju, Svaka ekipa dobija 3 kg mesa, šator, sto, dve klupe kao i kupon za piće.

YouTube Screenshot
Izvor: Srbobran Net

„Srbobranska brazda“ blizu četvrt veka postojanja

Manifestacija „Srbobranska brazda“ se organizuje na posedu „Pionir AD Srbobran“, preciznije parcela između prizme i ekonomskog dvorišta „Pionira“.  U obaveštenju koje potpisuje predsednik Saveta Mesne zajednice Srbobran Slavoljub Tešanović, izlistana je satnica manifestacije. Od 8h „Brazda“ počinje okupljanjem takmičara i defileom traktora. Sama manifestacija se zvanično otvara u 9h. Sat vremena kasnije organizuje se titularno takmičenje u oranju, kao i nadmetanje u kuvanju kotlića. Proglašenje pobednika i dodela nagrada će se odviti u 14h.

Prošlogodišnja iteracija „Brazde“ je imala posećenost od preko hiljadu gostiju. Učešće u takmičenjima je uzelo preko 200 takmičara širom 10 vojvođanskih opština. Tom prilikom se medijima obratio sekretar za privredu Čedomir Božić.

YouTube Screenshot
Izvor: Srbobran Net

„„Srbobranska brazda“ je manifestacija od izuzetnog značaja za poljoprivredu,“ istakao je tada Božić. „Zbog čega je Sekretarijat za privredu i ove godine izdvojio za nju značajna sredstva. A podrška s naše strane nastaviće se i ubuduće. Broj učesnika raste iz godinu u godinu. Predsednik opštine Srbobran i njegovi saradnici zaslužni su za to što ovakvim manifestacijama dokazuju da se poljoprivreda, kao najznačajnija grana privrede u Vojvodini, beskompromisno podržava.“

Izvori: Vojvodina uživo, Gradske Info