Naslovna Vesti Sremska Mitrovica – grad prirodne lepote i srčanih domaćina

Sremska Mitrovica – grad prirodne lepote i srčanih domaćina

326
0

Ekipa emisije ,,Bolja Zemlja“ je i ove nedelje vredno radila i donosi nove priče iz okoline Sremske Mitrovice.

Grad Sremska Mitrovica smešten je na levoj obali Save. Pored istorije, prirodne lepote i srčanim domaćinima, Sremska Mitrovica poznata je i po poljoprivredi.

U razgovoru sa Dušicom Pavlović, direktorkom agencije za ruralni razvoj, saznali smo koja podsticajna sredstva  pruža lokalna samouprava kao pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Jedna se odnose na mlade poljoprivrednike. Raspisana je mera koja se odnosila ne samo na investiciju za fizičku imovinu, već i za prerađivačku delatnost. Prošle godine je sprovedena mera u oblasti osiguranja poljoprivrede, kako bi rizik koji poljoprivrednici imaju sveli na minimum.

Ekipa je posetila i radionice pustovanja vune, koja je jedna od najstarijih tehnika izrade odevnih predmeta i drugih predmeta od vune. Saznali smo kako i na koji način se to radi.

U poljoprivrednom gazdinstvu koje se bavi gajenjem svinja i preradom mesa, ekipa je u razgovoru sa Milenkom Jovanovićem čula mnogo zanimljivih priča o svinjarstvu, porodičnoj tradiciji i koliko nege i brige zahteva ovaj posao.

O farmi krava, proizvodnji sireva, preradi mesa, promociji proizvoda i još mnogo toga saznali smo od naši domaćina i sagovornika u emisiji ,,Bolja Zemlja“.