Naslovna Poljoprivreda Srpske vinarije u Šangaju – novi uspesi za domaće proizvođače

Srpske vinarije u Šangaju – novi uspesi za domaće proizvođače

190
0

Srpske vinarije i destilerije, njih čak 17, brane boje naše zemlje na Međunarodnom Sajmu vina i jakih alkoholnih pića „ProWine“ u Šangaju, koji traje do 10. novembra. Ovo beleži drugu instancu prisustva srpskih proizvoda u ovom kineskom velegradu pored učešća domaćih artikala na Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu.

Na sajmu prisustvuje 668 izlagača iz preko 30 zemalja i regiona, uključujući Srbiju. Treba naglasiti i da predstavljanje Srbije na ovom eminentnom sajmu organizuju Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije.

YouTube Screenshot
Izvor: CGTN

Naše vinarije po drugi put na štandovima Šangaja

Pomoćnik Generalnog sekretara Vlade Srbije, Danijel Nikolić  obratio se medijima povodom ovog uspeha srpskih vinarija. „Zaista je danas i ovih dana lepo biti predstavnik Srbije u Šangaju. Pored nastupa na sajmu uvoza gde imamo nacionalni i ekonomski paviljon, pojavljujemo se i na „ProWine“ sajmu drugi put od 2019.godine,“ istakao je.

U nastavku izjave, Nikolić je rekao da  je nastup Srbije na Sajmu potvrda nastavka saradnje sa Kinom. Primetio je da je potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini prilikom recentne posete predsednika Aleksandra Vučića Kini odjeknulo u medijima obe zemlje. „To se vidi po interesovanju kineskih kompanija. Srpska vina će svakako postati prijemčivija kineskim kupcima zato što će se uvozne dažbine postepeno smanjivati. To će nas svrstati među najkonkurentnije ponuđače uvoznih vina,“ izjavio je Nikolić, dodavši da  je Srbija odlično pozicionirana kao brend i da se njeni proizvodi povezuju sa kvalitetom. „Interesovanje Kineza za naša vina je veliko i sve je veće jer smo uspeli da pronađemo put sa autohtonim sortama.“

Proizvođači optimistični

Vinarija „Matijašević“ iz Orašca prvi put nastupa na ovom sajmu. Vlasnik ovog preduzeća, Darko Matijašević, smatra da izvoznog potencijala u Šangaju, kao i celoj kini, ima mnogo. „Videli smo kvartove u Šangaju u koje ljudi izlaze isključivo da piju vina. To je dobro mesto da se uđe na kinesko tržište jer se ovde kreiraju trendovi za ostatak zemlje,“ veli Matijašević. Kako ističe, od njegovih 70.000 proizvedenih boca, samo 2% će se za sada izvoziti u ovu zemlju. Međutim, taj procenat će biti značajniji ubuduće, smatra on.

Iz destilerije „Zarić“ ističu značaj prisustva Srbije na sajmu u Šangaju. Milan Zarić je izjavio za Tanjug da je došao da promoviše nacionalni brend, rakiju, kao i da želi da predstavi Srbiju u najpozitivnijem svetlu. Zarić je naglasio da destilerija proizvodi visokokvalitetnu rakiju koja se izvozi na kinesko tržište od 2019. godine.

Photo by Tamara Malaniy on Unsplash

Milan Vesović iz Privredne komore Srbije izjavljuje za Tanjug da Srbija učestvuje i na Sajmu uvoza u Kini, koji se organizuje s ciljem smanjenja trgovinskog deficita zemalja u trgovini s Kinom, uključujući i našu zemlju. Istovremeno, Srbija se predstavlja na međunarodnom sajmu vina.

Vesović ističe da ovo predstavlja nastavak aktivnosti nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini, pružajući srpskim privrednicima i kompanijama mogućnost da proizvode više i ostvaruju prisustvo na kineskom tržištu. Dodaje da Srbija ne odustaje ni od kineskog tržišta u visokim tehnologijama i inovacijama.

Kada je reč o sajmu „ProWine“, Vesović naglašava da Srbija može ponuditi vrhunski kvalitet i originalnost u proizvodnji vina.

Izvor: AgroTV