Naslovna Blog Srpski naučnici prepolovili emisiju metana kod krava (prvi deo)

Srpski naučnici prepolovili emisiju metana kod krava (prvi deo)

190
0

Uz pomoć prirodnih dodataka ishrani, tim naučnika u Srbiji, u okviru projekta „MitiMetCattle“ uspeo je da smanji emisije metana za skoro polovinu. Naknadno, ovi stručnjaci su postigli i povećanje proizvodnje mleka kod krava.

U okviru specijala “Naučnice protiv klimatskih promena” portal Klima 101 razgovarao je sa dr Danijelom Kirovski sa Fakulteta veterinarske medicine. Dr Kirovski je sa svojim timom, a uz pomoć prirodnih dodataka ishrani, uspela i da smanji emisije metana i da poveća proizvodnju mleka kod krava.

muzne krave
 foto: B. Zdravković

Redovni profesor na katedri za fiziologiju i biohemiju Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, dr Kirovski se više od 20 godina bavi metabolizmom visokomlečnih krava. Poslednjih par godina je i rukovodilac projekta „MitiMetCattle“. Njega je zdušno podržao Fond za nauku Republike Srbije. Ranije ove godine, tokom marta i aprila, njen istraživački tim sproveo je glavni projektni ogled. Rezultati su bili i više nego upečatljivi. ”Smanjili smo emisiju metana kod krava za 46%”, naglašava Danijela.

Emisije metana misija nauke

Rešenje za redukciju emisije ovog gasa, kako dr Kirovski navodi, je pre svega u ishrani krava braon morskim algama. Pri tom procesu, umesto metana, kao proizvod nastaju propionati. Za neupućene, to su jedinjenja koji su sastavni delovi glukoze. A glukoza je, pak, jedan od sastavnih delova laktoze, odnosno mlečnog šećera.

Foto: www.njuskalo.hr

„Naš ogled smo postavili tako što smo imali pripremni period od 10 dana. Zatim smo dodavali nutritivne dodatke, i kad su u pitanju braon morske alge, mi smo posle 15 dana primene tih algi u ishrani primetili smanjenje emisija od 35%, a posle 30 dana smanjenje od 46% u odnosu na kontrolnu grupu krava koja nije dobijala taj dodatak,“ veli dr Kirovski u svojoj izjavi. „Nama je cilj da na osnovu naših rezultata napravimo model koji bismo ponudili farmerima, a koji bi njima ponudio procenu emisija metana njihovih životinja na osnovu nekoliko ključnih parametara, kao što su tip ishrane, proizvodnja mleka, nekih biohemijskih parametara… a model bi se zasnivao i na realnim rezultatima koje smo dobili tokom istraživanja u Srbiji.“

Izvor: AgroNews