Naslovna Blog Srpsko stočarstvo, mlekomat i podsticaji: opet vesti, opet novo, samo za vas!

Srpsko stočarstvo, mlekomat i podsticaji: opet vesti, opet novo, samo za vas!

673
0

Da li srpsko stočarstvo ima šansu da napreduje usred krize u svetskom? Gde je taj novi mlekomat? Koji su to novi podsticaji? Evo, upravo u redovima koji slede!

Foto: Bolja zemlja

Ono kad naše stočarstvo biva u usponu

Stočarstvo, konkretno svinjarstvo, se smatra perspektivnom granom poljoprivrede u našoj zemlji. Ipak, ciklična fluktuacija cena tovljenih svinja i drugi izazovi predstavljaju prepreke za njen prosperitet. Ronald Holo, farmer iz Doroslova, naglašava da je svinjarstvo doživelo konstantan pad u proteklih 10 godina, pri čemu je broj krmača opao sa 300.000 na 80.000.

„Iako mnogi smatraju da je razlog tome afrička kuga svinja, moram reći da je to najmanji problem. Naime, najveći problem je ekonomska situacija i niske cene. U istoj situaciji je cela Evropa. Kada uvozno meso konvertujete u živu vagu, dobije se cena od 240 do 245 dinara/kg,“ veli Holo. „Ista cena je i kod nas.“

Photo by Marek Piwnicki on Unsplash

Kako navodi Holo, zbog nedostatka domaće proizvodnje, mi kao potrošači moramo da uvozimo svinjsko meso, naročito kada je reč o mesnim prerađevinama, gde su sirovine čak 90% iz uvoza. „Sada kada ministarstvo treba da uredi nove dozvole, cene se povećavaju da bi opravdali i dobili više uvoznih dozvola. U poslednjih pet godina doneto je mnogo izmena zakona koji uređuju ovu oblast, i mnogo je urađeno za uvozne dozvole, i za kvartale. Smatram da nas to vodi na dobar put,“ dodaje Holo.

Ono kad mleko stoji u automatu

Opštinska preduzeća „Zlatiborski eko agrar“ i „Gold gondola“ su u partnerstvu sa Inovacionim biznis centrom Zlatibor instalirala mlekomat u baru Gold gondole, smeštenoj na izlaznoj stanici gondolske žičare na Torniku. Mlekomat je opremljen sa zamenjivom jedinicom kapaciteta 200 litara, dok pored mlekomata stoji dispanzer koji može da čuva boce za mleko i druge proizvode.

Izvor: www.zlatibor.tv

Ovaj projekat, deo šire inicijative Evropske unije i Zelene agende u Srbiji, sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije, kako je saopštila opština Čajetina. Dodatna finansijska sredstva obezbedile su vlade Švedske, Švajcarske i Srbije, uz podršku Ambasade Švedske u Srbiji i Evropske investicione banke.

„Trenutno se u njemu nalaze proizvodi zlatiborske mlekare ”Naša Zlatka“ i trudićemo se da bude zastupljeno što više proizvoda našeg kraja sa teritorije opštine Čajetina. Ovde se mogu naći i organska jaja, suvo meso u slajsima, med i sve što bude proizvedeno, a da zadovoljava propisane standarde. Trenutno smo ponudili sireve“, izjavio je direktor Zlatiborskog Eko agrara Marko Marić. „Naša mlekara “Naša Zlatka” obradi 1.000 litara organskog mleka na dnevnom nivou i 2.000 litara konvencionalno proizvedenog mleka“.

Image by Katharina N. from Pixabay

Ono kad vas podstaknu za biljnu proizvodnju

U odgovoru predstavnicima udruženja poljoprivrednika iz Srbije, Ministarstvo poljoprivrede je navelo da je javni poziv za osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji bio otvoren do 1. aprila, pri čemu je ukupno pristiglo 316.000 zahteva. Od tog broja, odobreno je 270.000 uredno podnetih zahteva.

Ministarstvo je istaklo da će do kraja tekuće nedelje biti obradjeni svi preostali zahtevi za podsticaje koji ispunjavaju propisane uslove. Radi ubrzanja procesa isplate, korisnicima je potrebno da otvore svoje eSanduče i prihvate rešenje o odobravanju podsticaja. Nakon prihvatanja rešenja, korisnicima je omogućeno da na platformi ePodsticaji odustanu od podnošenja žalbe na rešenje, čime će dodatno ubrzati isplatu podsticaja.

Izvori: AgroTV, Agronews (1, 2)