Naslovna Poljoprivreda Stiže žig „čuvarkuća“? Evo kako se dobija i šta znači!

Stiže žig „čuvarkuća“? Evo kako se dobija i šta znači!

690
0
Čuvarkuća logo

Od ariljske maline i oblačinske višnje, potvrdu kvaliteta proizvoda domaćeg porekla, dobili su i proizvodi iz tekstilne, metalske, prehrambene industrije, trgovinski lanci.

IDEALNO VREME ZA NOVE VOĆNJAKE! Ako ovo ne uradite nikada štetu nećete nadoknaditi!

Od sredine juna čak 393 „čuvarkuće“ dobile su pravo na žig u projektu „Stvarano u Srbiji“.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Saša Veljković kaže za RTS da je najveći broj onih koji su aplicirali i dobili žig iz oblasti prehrambene idustrije.

Kako do rekordnih prinosa pšenice?

Saša Veljković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo je da je osnovna ideja celog projekta bila da ne zovu ljude da kupuju nešto samo zato što je iz Srbije, već zato što je kvalitetno.

JEFTINO, ZDRAVO I BOLJE! Ovim prirodnim preparatom možete tretirati voće pred mirovanje!

Naglasio je da nije lako utvrditi da je nešto domaće i kao primer naveo da neki proizvođač ajvara kupi paprike iz Severne Makedonije, uveze tegle iz neke od okolnih zemalja i to sklopi i stavi neku etiketu moravske kolibe.

Na pitanje koliko se to često dešava, kaže da ima slučajeva.

– Ima i obrnutih slučajeva, da nešto za šta mislite da je strani brend se pravi od domaćeg voća, u domaćih fabrikama, naši radnici prave – kaže Veljković.

Srpska merkantilna pšenica bez carina?

Objasnio je da se za utvrđivanje domaćeg porekla gleda izlazna cena iz fabrike i da mora minimum 80 odsto stvorene vrednosti da bude u Srbiji – sirovina, materijala, znanja, kreativnosti…

– Ostavili smo onih 20 posto, jer jednostavno nekada vam fale neke stvari koje se ne rade u Srbiji ili rade nedovoljno kavalitetno – dodao je Valjeković.

Kada je reč o utvrđivanju kvaliteta proizvoda, kaže da je to teže utvrditi, ali da se posmatraju mnoge stavke – specifičnost proizvoda, tehnologija proizvodnje, sastojci, da li su pantentirani i imaju neki vid intelektualne svojine, laboratorije i dobrovoljne analize, standardi kvaliteta, specijalna svojstva…

RASPISAN JAVNI KONKURS: Evo kako da dođete do sredstava za proizvodnju rakije!

– Na sve to mi imamo i često posete članova tehničkih komisija koji obilaze pogone tih preduzeća, gledaju kako oni proizvode i na koji način i to je vid provere na terenu – rekao je Veljković.

Postupak nakon prolaska tehničke komisije je da ide proizvod na kraju na Savet i da kada to prođe dobija žig „čuvarkuća“.

– Pri potpisivanju ugovora proizvođač se obavezuje da neće ni u nekom narednom periodu da promeni tu neku recepturu na uštrb kvaliteta ili na uštrb domaćih sirovina, jer bi u protivnom izgubio pravo na žig – naglasio je Veljković i dodao da se žig dobija na tri godine.

OVO VAM SIGURNO TREBA! Jeftina mašina za ručno postavljanje folija koja taj posao čini lakim! (VIDEO)

Najveći broj onih koji su aplicirali i dobili žig, skoro 60 odsto, je iz oblasti prehrambene idustrije.

– Uglavnom je u pitanju hrana, mlečni proizvodi, sirevi, sokovi, neka alkoholna pića i to je nešto gde očigledno Srbija ima odlične potencijale za razvoj, sirovinsku bazu – ističe Veljković.

Ukazao je da ima proizvoda i koji su odbijeni, da je apliciralo blizu 600, a žig dobila 393 proizvoda.

Izvor: RTS