Naslovna Poljoprivreda Stočari u Srbiji dobijaju više, bitni im poslovni partneri

Stočari u Srbiji dobijaju više, bitni im poslovni partneri

151
0

Sa novim predlogom budžeta za domaću poljoprivredu, predviđeno je da i stočari i biljni proizvođači budu pokriveni kompletno. Podsećamo da je predloženi budžet za sledeću godinu veći nego ikada ranije. Pored čistih budžetskih 105 milijardi dinara, on uključuje i refakciju na akcize od 14 milijardi dinara, što ukupno iznosi 119 milijardi. Skoro 6% ukupnih poreskih prihoda države.

Predviđeno je da se subvencije za ovce, koze, ovnove i jarčeve povećaju sa 7.000 na 10.000 dinara, za kokoške sa 100 na 140 dinara, a za pčelare po košnici sa 800 na 1.000 dinara.

Foto: Bolja zemlja

Investicija u poljoprivredu, kako za male tako i za srednje proizvođače, manifestuje se kroz privatne sektorske projekte čiji je cilj promovisanje i isticanje važnosti ove delatnosti. U ovom kontekstu, trenutno se sprovodi izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet različitih kategorija: stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, pri čemu je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara. Ovaj projekat ostvaruje se uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Privredne komore Srbije i kompanija koje redovno sarađuju sa malim i srednjim proizvođačima.

Stočari dobijaju i podršku „Imlek-a“

„Imlek“, kao vodeća regionalna kompanija u proizvodnji mlečnih proizvoda, prepoznala je značaj poljoprivrednika za srpsko tržište i aktivno doprinosi nagrađivanju i promociji seoskih gazdinstava.

Izvor: Imlek zvanični sajt

Kroz svoje društveno odgovorno poslovanje, „Imlek“ je postao sinonim za poslovnu strategiju koja podržava zajednicu. Firma se kontinuirano i predano trudi unapređivati ovaj segment svog poslovanja. Pritom, „Imlek“ ulaže mnogo napora u opravdanje poverenja potrošača i utiče na svest zajednice. Svim ovim angažmanima, firma potvrđuje svoju ulogu ključnog ekonomskog pokretača, stabilnog oslonca društva i pouzdanog partnera u zajednici.

„Imlek“ aktivno podržava razvoj Stočnog fonda Srbije u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede. Njihov fokus je na obnavljanje stočnog fonda s rasnim grlima koja imaju veću produktivnost. Kroz finansijsku podršku, inovacije i ulaganja u istraživanje, proizvodnju i tehnologiju, „Imlek“ pruža podršku farmerima. Time podjednako i doprinosi efikasnijoj i jeftinijoj proizvodnji. Osim toga, kompanija aktivno otkupljuje sirovo mleko od farmi-kooperanata u celom regionu, sprovodeći evropske standarde i kriterijume kvaliteta. Sa sedam decenija tradicije, stručnim kadrovima i savremenom tehnologijom, „Imlek“ proizvodi preko 200 različitih mlečnih proizvoda.

Izvor: Blic

Prethodni tekstOptužbe za zloupotrebe u prodaji đubriva – koliko su aktuelne, ako uopšte jesu?
Sledeći tekstNos iz Skynet-a: AI institut iz Novog Sada razvija tehnologiju za veštačko čulo mirisa