Naslovna Poljoprivreda Subotički poljoprivrednici postigli odgovor sa lokalnom samoupravom (za divno čudo)

Subotički poljoprivrednici postigli odgovor sa lokalnom samoupravom (za divno čudo)

66
0

Poljoprivrednici, članovi Unije poljoprivrednih udruženja Subotice, su jako zadovoljni nakon sastanka sa gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem i gradskim službama.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Na sastanku se raspravljalo o modifikacijama programa podrške poljoprivredi za tekuću godinu. Razmatran je predlog mera iz Nacrta programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za Suboticu, donetog 20. februara od strane Saveta za poljoprivredu. Većim delom, predložene mere nisu se poklopile sa dogovorima postignutim na zajedničkim sastancima prethodne godine, što je ranije istakla Unija poljoprivrednika.

Unija je insistirala na pružanju podrške širem krugu poljoprivrednih proizvođača, što su naglasili i u dopisu upućenom gradskim službama 12. decembra 2023. godine. Zahtevali su revidiranje raspodele budžetskih sredstava, sa naglaskom na popularne mere kao što je nabavka nove mehanizacije, za koje postoji veliko interesovanje. Prošle godine, od izdvojenih 50 miliona dinara, utrošeno je samo polovina sredstava, stoga su zahtevali sastanak radi boljeg planiranja raspodele budžeta.

Adama Srbija
Adama Srbija

Miroslav Matković, predsednik Skupštine udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, istakao je da je najveći broj poljoprivrednika zainteresovan za subvencije za nabavku poljoprivredne mehanizacije. Prošle godine, 64 poljoprivrednika je dobilo subvencije do 300 hiljada dinara, dok je preko 30 ostalo bez ove podrške. Stoga su predložili da se za ovu namenu izdvoji 23 miliona dinara. S druge strane, grad je izdvojio 20 miliona dinara za kupovinu zemljišta za osobe mlađe od 40 godina, ali za ovu meru nije postojalo značajno interesovanje.

Šta poljoprivrednici dobijaju?

Gradonačelnik Stevan Bakić susreo se sa delegacijom Unije poljoprivrednih udruženja Srbije, postigavši na sastanku obostrano prihvatljiv dogovor.

Foto: Pixabay

Marinko Kujundžić, paor, izjavio je da su se poljoprivrednici i gradonačelnik Bakić razilazili sa optimizmom. Bakić je priznao važnost njihovog dopisa i sugeriše ponovno razmatranje njihovih zahteva. Takođe, obećano je ponovno uvođenje mere za nabavku poljoprivredne mehanizacije, na kojoj su najviše insistirali.

Kujundžić je dodao da se očekuje ukidanje mere vezane za kupovinu zemljišta. Dalje promene i preraspodela programa finansiranja još treba da budu definisane.

Foto: Pixabay

Naredni sastanak Unije poljoprivrednih udruženja Subotice sa gradskim službama za poljoprivredu zakazan je za ponedeljak, 18. mart.

Izvor: AgroTV