Naslovna Poljoprivreda „Subvencije ne stižu na vreme? Pa gledajte eSanduče!“

„Subvencije ne stižu na vreme? Pa gledajte eSanduče!“

909
0

Isplata zahteva za subvencije u biljnoj proizvodnji kasni jer mnogi korisnici koji su ostvarili to pravo još nisu otvorili svoje eSanduče. Ovo je poručila direktorka Uprave za agrarna plaćanja (UAP) Sanja Danilović.

Izvor: Uprava za agrarna plaćanja

Prema njenim rečima, zahteve za osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji je podnelo ukupno 317.000 poljoprivrednih proizvođača i da je blizu 300.000 tih zahteva odobreno. Inače, sve je to obavljeno do 1. aprila, do kada je bio otvoren javni poziv za njihovo podnošenje.

„Tačnije 292.000 uredno podnetih zahteva je odobreno, ali na žalost veliki broj proizvođača ne prati, odnosno ne otvara redovno svoje eSanduče na portalu eUprave i to je dovelo do zastoja u postupku uređenja podnesaka, kao i isplati subvencija,“ naglasila je Danilović.

Photo by cottonbro studio: https://www.pexels.com/photo/10-and-10-euro-banknotes-3943740/

Gde god subvencije išteš, eSanduče posadi

Kako je navela u nastavku izjave, kako bi se ubrzao proces isplate, korisnici trebaju otvoriti svoje eSanduče i prihvatiti rešenje o odobrenju podsticaja ako su s njime saglasni. Nakon prihvatanja rešenja, po njenim rečima, poljoprivredni proizvođači mogu odustati od žalbe na rešenje putem platforme ePodsticaji i time ubrzati isplatu podsticaja, budući da će im sredstva biti prebačena na namenske račune već sledećeg radnog dana.

„Ovih dana se u medijima bespotrebno šire neistine i optužbe da se podsticaji ne isplaćuju redovno. Ali to nije tačno i proces stoji u mestu zbog još jednog koraka koji korisnici treba da preduzmu. A to je da otvore svoje eSanduče,“ ističe Danilović.

Image by partystock on Freepik

Navela je i informaciju da je u Šapcu isplaćeno oko 60% od ukupnog broja podnetih zahteva za podsticaje u biljnoj proizvodnji. Direktorka UAP-a je takođe apelovala na poljoprivrednike koji su aplicirali za povrat akcize na gorivo da redovno proveravaju svoje eSanduče. U istom mogu prihvatiti i preuzeti Rešenje o odobravanju. Odmah zatim mogu i podneti odustanak od prigovora putem platforme eAgrar (eRPG).

Dodala je da korisnici mogu dobiti dodatne informacije i pomoć pozivajući kontakte UAP-a navedene na veb stranici. Uz to mogu kontaktirati i nadležne organe na brojeve telefona 011/30-20-100, 011/30-20-101 i 011/30-20-118, ili 0800/106-107. Takođe, poljoprivrednici se mogu obratiti poljoprivrednim stručnim službama, a uputstva mogu pronaći na sajtu Ministarstva poljoprivrede i UAP.

Izvor: AgroTV