Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Subvencije za kupovinu solarnih panela u AP Vojvodini

Subvencije za kupovinu solarnih panela u AP Vojvodini

378
0

Instalacija solarnih panela na poljoprivrednim gazdinstvima dobija podstrek, javlja Pokrajinski sеkrеtarijat za еnеrgiju. Nedavno je dotična institucija raspisala javni konkurs za dodеlu bеspovratnih podsticajnih srеdstava upravo u ove svrhe. Konkretno, ove subvencije će služiti za sufinansiranjе rеalizacijе projеkata primеnе solarnе еnеrgijе u agraru.

Datum za predaju aplikacije je 29. februar, a beneficije su dostupne pojedincima sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine koji su registrovani u registru poljoprivrednih gazdinstava i imaju aktivni status, tačnije pojedincima koji su nosioci registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Photo by Derek Sutton on Unsplash

Ugradnja solarnih panela: dodatni info

Nepovratna finansijska sredstva koja su namenjena su za upotrebu solarnih energija za potrebe navodnjavanja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Vojvodini. Cilj je nabavka i montaža novih solarnih pumpnih sistema za navodnjavanje, što uključuje fotonaponske panele, invertore, akumulatore, i prateću električnu i mašinsku opremu. Cena postrojenja ne uključuje izgradnju bunara, rezervoara i delova zalivnih sistema iza rezervoara. Sredstva koja se dodeljuju ne smeju se koristiti za građevinske radove, kupovinu polovne opreme i materijala, poreze (uključujući PDV), kao ni za carinske i druge administrativne takse.

Ukupan fond za distribuciju sredstava iznosi 12 miliona dinara, pri čemu Sekretarijat odobrava novčanu podršku za sufinansiranje projekata do maksimalno 80% vrednosti investicije. Maksimalni iznos koji Pokrajinski sekretarijat može dodeliti po korisniku iznosi 800.000 dinara. Svako domaćinstvo ima pravo da podnese prijavu za realizaciju samo jednog projekta.

Photo by Ricardo Gomez Angel on Unsplash

„Dobra stvar za paore“

Prijave se mogu dostaviti do 29. februara 2024. godine. Moguće je lično dostaviti prijave u pisarnicu pokrajinskih organa uprave u Novom Sadu, na adresi Bulеvar Mihajla Pupina br. 16. Možete ih poslati i poštom, isključivo u pisanoj formi, koristeći propisne konkursne obrasce. Dotične možete preuzeti u Sekretarijatu ili sa internet prezentacije Sekretarijata. Prijave treba overiti i potpisati od strane ovlašćenog lica podnosioca prijave, te ih zatim zapečatiti u koverat sa jasnom naznakom „ne otvarati“, uz navođenje naziva i adrese podnosioca prijave, kao i naziva konkursa. Koverat treba poslati na adresu: Pokrajinski sekretarijat za energiju, građevinarstvo i saobraćaj, Bulеvar Mihajla Pupina broj 16, 21101 Novi Sad.

Prema rečima direktora Zemljoradničke zadruge „Bеgеčki povrtari“, Gorana Zеca, ova forma subvencije bi imala koristi za sve koji se bave radom na otvorenim poljima, bez obzira na vrstu poljoprivredne kulture koju gaje. On je izjavio da bi postignuta ušteda energije bila značajna, s obzirom na to da ne bi bilo potrebno plaćati energetske izvore, već bi solarni paneli osiguravali potrebnu energiju, eliminirajući troškove.

Izvor: Dnevnik